Το προκαταρκτικό μανιφέστο του έδωσε στη δημοσιότητα το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, euDorA·25 (The European Union will be Democratised or Abolished – Horizon: 2025 – Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδημοκρατισθεί ή θα καταργηθεί– Ορίζοντας: 2025), η ίδρυση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στο μανιφέστο, το κίνημα αναφέρει ότι απαιτεί τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας, ή την κατάργησή της. Σε κείμενο αναφέρεται ότι «ένα φάντασμα ταλανίζει την Ευρώπη, το φάντασμα της δημοκρατίας». «Μία κοινή γραφειοκρατία, ένα κοινό νόμισμα χωρίζει τώρα τους ευρωπαϊκούς λαούς που ήταν κάποτε ενωμένοι κάτω από διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.  Μία συνομοσπονδία οικονομικά αφελών αξιωματούχων και οικονομικά ανίκανων “εμπειρογνωμόνων” βάζει την Ευρώπη σε ανυποληψία και έχει προκαλέσει μία επικίνδυνη αντί-ευρωπαϊκή στάση», σημειώνει το μανιφέστο.

Το κίνημα αναφέρει ότι η προσπάθεια από-πολιτικοποίησης των χρημάτων και της πολιτικής, σκοτώνει τη δημοκρατία. Σημειώνει, επίσης, ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση της ξενοφοβίας και του φόβου προς τον άλλο. «Μία απλή, ριζοσπαστική ιδέα είναι η δύναμη που κινεί το euDorA·25: Εκδημοκρατισμός στην Ευρώπη» σημειώνεται στο μανιφέστο. «Πιστεύουμε ότι ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η νέα δημοκρατική ένωση θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2025» αναφέρει το κείμενο.

Το χρονοδιάγραμμα:

Το euDorA·25 αναφέρεται στον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης σε διάφορα στάδια (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές) και θέτει χρονοδιάγραμμα για δράσεις.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός μίας εβδομάδας): Πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.

-Το Συμβούλιο της ΕΕ, το Ecofin, οι συνεδριάσεις του Eurogroup και το FTT να μεταδίδονται ζωντανά μέσω live streaming.
--Τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της να δημοσιεύονται σε διάστημα εβδομάδων από την πραγματοποίηση των συναντήσεων.
Όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της TTIP να αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Βραχυπρόθεσμα (σε διάστημα 12 μηνών):

Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με τη χρήση υπαρχόντων θεσμικών οργάνων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών της ΕΕ.

Το euDorA·25 αναφέρει ότι η κρίση της Ευρώπης εκτυλίσσεται σε τέσσερις σφαίρες ταυτόχρονα: Δημόσιο χρέος, τράπεζες, ανεπάρκεια επενδύσεων και αυξανόμενη φτώχια. Οι σφαίρες αυτές έχουν αφεθεί στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων που δεν έχουν την εξουσία να ενεργήσουν πάνω τους, τονίζεται στο κείμενο.

Το κίνημα euDorA·25 σημειώνει ότι θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις πολιτικής για τον εξευρωπαϊσμό των σφαιρών αυτών και την επιστροφή της εξουσίας στα εθνικά, περιφερειακά, δημοτικά συμβούλια και τις κοινότητες.

Μεσοπρόθεσμα (εντός δύο ετών):

Συνταγματική Συνέλευση. Το euDorA·25 αναφέρει ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν δικαίωμα και καθήκον να ασχοληθούν με το μέλλον της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συγκληθεί συνέλευση των αντιπροσώπων τους. Το κίνημα σημειώνει ότι θα προωθήσει τη δημιουργία Συνταγματικής Συνέλευσης που θα αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η Συνταγματική Συνέλευση θα έχει την εξουσία να αποφασίσει για ένα δημοκρατικό Σύνταγμα που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μακροπρόθεσμα (έως το 2025): Θέσπιση των αποφάσεων της Συνταγματικής Συνέλευσης.

Οι αρχές του κινήματος:

Στο κείμενο, το euDorA·25 αναφέρεται στις αρχές που θα το διέπουν:

-Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να είναι ελεύθερο, εφόσον παραβιάζεται η δημορκατία ενός άλλου.
-Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, εάν σε ένα άλλο αρνούνται την αξιοπρέπεια.

-Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να ελπίζει σε ευημερία εάν ένα άλλο ωθείται προς την μόνιμη αφερεγγυότητα και την οικονομική ύφεση.
-Η ευημερία απαιτεί ανάπτυξη που να συνάδει με την ανθρώπινη ανάπτυξη και την οικολογική ισορροπία.

Το κίνημα αναφέρει ότι στόχοι του είναι:

-Ο εκδημοκρατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Ο τερματισμός της μετατροπής όλων των σχέσεων σε σχέσεις εξουσίας.
-Η υποβολή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών στην βούληση ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού λαού και
-η εκ νέου πολιτικοποίηση των κανόνων που διέπουν την ενιαία αγορά.