Αποφασισμένο το Μαξίμου για ρελάνς με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής
<p>Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στην Ένωση Εισαγγελέων</p>
Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής, «χωρίς συμβιβασμούς και εξαιρέσεις» είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επικαλούμενες την αναφορά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές διότι πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση».
«Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη συγκέντρωση στοιχείων για κεφάλαια που έχουν κατευθυνθεί στο εξωτερικό, έχει κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «πολλοί ανησυχούν με τις εξελίξεις, αλλά κάποιοι το εκδηλώνουν κιόλας».
«Επώνυμα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά - και μάλιστα πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό - δυσκολεύονται να κρύψουν την αγωνία τους στα κοινωνικά μέσα» συνεχίζουν. «Να, λοιπόν, γιατί επί κυβερνήσεως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα στικάκια με τις λίστες χάνονταν στα συρτάρια» συμπληρώνουν.
Όπως σημειώνουν στη συνέχεια, «η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, και όποιος έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει και πού τα βρήκε».
Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για τη διερεύνηση των στοιχείων αυτών», διότι προβλέπει τη «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».
«Αίρεται έτσι ένα νομικό εμπόδιο που καθιστούσε αδύνατη την διερεύνηση τέτοιων αποδεικτικών μέσων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Φαλτσιανί κ.λπ.), και ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στο εξωτερικό», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, με την οποία διατύπωσαν επιφυλάξεις στην τροπολογία Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικότητα», «ειδική δικονομική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες» και για μια διάταξη που «φωτογραφίζει συγκεκριμένη υπό διερεύνηση υπόθεση», η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ανακοίνωση αυτή - που προφανώς θεωρεί ήσσονος σημασίας την αναγκαιότητα να εντοπιστούν οι διαδρομές της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, όπως έγινε σε άλλες χώρες - προκάλεσε:
- Την παραίτηση πέντε εκ των εννέα μελών του δ.σ. της Ένωσης Εισαγγελέων, αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν πρωτοβουλία της μειοψηφίας,
- Την ανακοίνωση 12 εκ των 15 μελών του δ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία τάσσονται υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου,
- Την προσωπική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία ανέφερε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ορθώς ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο».