Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται πλέον για πολιτικές συγκρούσεις τύπου «σκληρό ροκ», αφού αντιλαμβάνεται ότι η νέα γαλάζια ηγεσία θα ακολουθήσει γραμμή σκληρής αντιπολίτευσης.

Το πιο σοβαρό στοιχείο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και του Μαξίμου είναι η στροφή της ΝΔ προς το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο. Εκτιμάται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διεμβολίσει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες ψηφοφόρων που κινούνται με ευκολία ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και άρα έχει τις δυνατότητες συγκρότησης ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην πορεία.

Παραδέχονται πάντως ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μπορεί να την ανανεώσει σημαντικά, ενώ αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει και ισχυρά ερείσματα στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να δρομολογηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θεωρεί ως πολιτικές αδυναμίες του κ. Μητσοτάκη. Ότι δηλαδή εκπροσωπεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα, ότι είναι συνεχιστής πολιτικού τζακιού και ότι οι σχέσεις του με το κατεστημένο τον κατατάσσουν ουσιαστικά στο παλαιό σύστημα.