Του Κωνσταντίνου Ι. Αγγελόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα φέρει, εκ των πραγμάτων, μια αλλαγή κατάστασης σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα: Σε αυτό που αφορά τις δυνατότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας να βοηθήσει στην εξομάλυνση των δύσκολων προβλημάτων και να παίξει ρόλο στην καλύτερη συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει μια πολιτική ταυτότητα και μια γνώση των νομικών ζητημάτων, ως καθηγητής στη Νομική Σχολή των Αθηνών, που του επέτρεψαν έως σήμερα να είναι ένας πολιτικά χρήσιμος Πρόεδρος, χωρίς εκτροπές από τα όρια των συνταγματικών καθηκόντων του.

Ο ίδιος δεν αρνείται ότι εξαρχής θέλησε να είναι ένας δραστήριος Πρόεδρος, σε μια περίοδο «έκτακτων συνθηκών», όπως συνηθίζει να λέει, για τη χώρα και ότι με διάφορες διεθνείς παρεμβάσεις του ήθελε να τονώνει το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Ελλάδας.

Εως σήμερα, ο κ. Παυλόπουλος, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και πρώην υπουργός, αλλά και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσε σε ώρες κρίσεων τη γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία κυριαρχούσε ο «καραμανλισμός». Πριν από τη 10η Ιανουαρίου εθεωρείτο σχεδόν βέβαιο στον χώρο της Ν.Δ., αλλά και στην πολιτική σκηνή γενικότερα, ότι τη μάχη για την ηγεσία θα την κέρδιζε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και άρα το κόμμα θα παρέμενε «καραμανλικό» και με ανοικτούς δρόμους συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, όταν αυτό θα χρειαζόταν να γίνει. Σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Παυλόπουλος θα διατηρούσε, βεβαίως, άνετα τον διαμεσολαβητικό ρόλο του.

ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ

Η νίκη του «αουτσάιντερ», του κ. Μητσοτάκη δηλαδή, αλλάζει τα πράγματα – θεωρητικά τουλάχιστον. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. είναι «καραμανλικός», ότι τρέφει κρυφές συμπάθειες για τον σημερινό πρωθυπουργό και ότι έχει τη διάθεση για έκτακτες συναινέσεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. ποτέ δεν συμπαθούσε τον «καραμανλισμό», ούτε προσωπικά τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βεβαίως, στα παρασκήνια οι σχέσεις του κ. Παυλόπουλου με τον κ. Μητσοτάκη εξομαλύνθηκαν προ ημερών, με τον δεύτερο να παρέχει διαβεβαιώσεις για μια ομαλή περίοδο σχέσεων μεταξύ τους (σ.σ.: συνέβαλαν σε αυτό τόσο ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη). Ωστόσο, φαίνεται προς το παρόν δύσκολο να είναι στο εξής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το «περιστέρι» που θα στέλνει μηνύματα συνεννόησης εδώ κι εκεί...

ΔΥΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο κ. Παυλόπουλος έχει τώρα ενώπιόν του δύο προοπτικές: α) Να δει τον ρόλο του «ταχυδρόμου της συναίνεσης» να αποδυναμώνεται σημαντικά, αν όχι και να ακυρώνεται, λόγω της απόλυτης απροθυμίας του νυν πρωθυπουργού και του νεοεκλεγέντος αρχηγού της Ν.Δ. για προσεγγίσεις, και β) να δοκιμάσει προσεχώς να επιμείνει στον ρόλο του, πράγμα που θα σήμαινε διατήρηση «ανοικτής γραμμής» με το Μέγαρο Μαξίμου και μια προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής στις σχέσεις του με την παραδοσιακά αντι-καραμανλική πλευρά Μητσοτάκη (έστω κι αν η κ. Μπακογιάννη είχε τα τελευταία χρόνια άριστες σχέσεις με τον κ. Καραμανλή).

Και μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε, βέβαια, ότι ο «καραμανλισμός» του Προέδρου θα έχανε το χρώμα του – πράγμα που θα οδηγούσε και σε ένα νέο κλίμα γενικότερα στον «γαλάζιο» χώρο. Πάντως, στη Ν.Δ. θεωρείται ήδη πιθανό να αναζητήσει ο κ. Μητσοτάκης τρόπους για να συνάψει ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Παυλόπουλο. Και εκτιμάται ότι μάλλον ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. θα προσπαθήσει να καταστήσει τον Πρόεδρο «άχρωμο» και χωρίς περιθώρια παρεμβάσεων στις εξελίξεις...

Ρίχνει βάρος στην Ευρώπη

Για την ώρα λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας αναγνωρίσει την ήττα των «καραμανλικών» στις 10 Ιανουαρίου και την αποτυχία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να ορίσει τα πράγματα στην Κεντροδεξιά, σκοπεύει τώρα να συγκεντρωθεί στη δουλειά της προώθησης των εθνικών θεμάτων στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή, όπου διατηρεί ισχυρές φιλίες και επαφές. Και, πράγματι, λόγω του κ. Καραμανλή και του κύκλου των «ηττημένων», ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει στο εξής αναγκαστικά μια «άλλη» εικόνα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς δεν θα έχει πλέον να αποκρούει κατηγορίες για «προξενιά» μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της ηγεσίας της Ν.Δ. Εχει, όμως, ήδη φορτωθεί συμβολικά την «καραμανλική» αποτυχία, καθώς ποτέ του δεν έκρυψε όχι μόνο τη στενή φιλία του με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και την άποψη του ότι για την Κεντροδεξιά μια επάνοδος του κ. Καραμανλή θα ήταν ευτυχής εξέλιξη. Τώρα, ο πρώην πρωθυπουργός είναι «εκτός παιχνιδιού» και εκτός ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η νίκη του κ. Μητσοτάκη, λοιπόν, ίσως φτιάχνει ένα νέο προφίλ για τον κ. Παυλόπουλο.