Παυλόπουλος σε Γκάουκ: Αμφίβολης αποτελεσματικότητας η πολιτική αυστηρής λιτότητας
<p>«Ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του» επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας</p>
Στην ανάγκη και οι εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, «ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκραίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ο.Δ. της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παυλόπουλος, «ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, προκειμένου να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Όμως» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στην πορεία, [..] οφείλουν και οι Εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις. Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε στον κ. Γκάουκ ότι η Ελλάδα, «δεν διανοείται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική» αλλά και η ΕΕ «δεν είναι νοητή [..] δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο τμήμα της».
Αναφερόμενος στην «πρωτόγνωρη» κρίση που ου αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους να λάβουν υπόψιν τους την πρωτόγνωρη κρίση που δοκιμάζει την ελληνικό λαό «ώστε, παρά τα όποια αρχικά λάθη, τις εμμονές και τις παρανοήσεις, να εδραιωθούν η αμοιβαία κατανόηση και η αδογμάτιστη προσέγγιση και από τις δύο πλευρές».
Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό προσφύγων αλλά και παράνομων μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα από την Μέση Ανατολή είπε ότι (η Αθήνα) «κάνει ό,τι μπορεί, μ’ απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας καθενός, προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δοθέντος ότι τα σύνορα της τελευταίας είναι, κατά το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και σύνορα των Κρατών-Μελών της, όπως αυτά κυριάρχως καθορίζονται και προστατεύονται από τα ίδια τα Κράτη-Μέλη. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, όμως, μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί μόνον εφόσον θεωρηθεί ως κοινό, πρώτιστης δε σημασίας, πρόβλημα όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Τέλος, για το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας είπε ότι «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, μ’ απόλυτη αποφασιστικότητα, ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Γι’ αυτό η αποφασιστικότητα ως προς την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υπόθεση, η οποία αφορά όλη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα και απαιτεί την συνεργασία όλων των Κρατών που την συγκροτούν».