Αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο ζητούν Καμμένος και Φωκαΐδης
<p>Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου</p>
Το κλείσιμο όλων των «κεφαλαίων και εκκρεμοτήτων» που αφορούν τις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου, οι τελευταίες και σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων Ελλάδος και Κύπρου, ιδίως υπό το πρίσμα των κοινών δράσεων μέσα από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συναντήσεως των υπουργών Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών Πάνου Καμμένου και Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην Αθήνα σήμερα πριν λίγη ώρα.
Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι «το 2015 έκλεισαν αρκετά κεφάλαια και εκκρεμότητες στον τομέα της άμυνας. Η ανασυγκρότηση της Εθνικής Φρουράς και ο επανασχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ θα απαντήσουν στις νέες προκλήσεις που δημιουργούν στη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», τόνισε χαρακτηριστικώς.
Οι Π.Καμμένος και Χρ.Φωκαΐδης στις δηλώσεις τους σημείωσαν ότι η επίλυση του Κυπριακού διέρχεται μέσα από την πλήρη και άνευ όρων και προϋποθέσεων αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από τη Μεγαλόνησο, ενώ ο Κύπριος ΥΠΑΜ χαρακτήρισε παραλογισμό σε ένα σύγχρονο κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχει καθεστώς κυβερνήσεως μέσω αναχρονιστικών μηχανισμών «εγγυήσεων».
«Η Τουρκία πρέπει να μάθει να λειτουργεί ως ένα Ευρωπαϊκό κράτος εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με όρους που διέπονται από τις σχέσεις καλής γειτονίας, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και επί τη βάσει των συμφωνιών που υπογράφει. Η αποδεκτή λύση του Κυπριακού, δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και να αίρει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Δεν μπορεί να υπάρχουν κηδεμόνες και εγγυητές σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικώς ο Χρ.Φωκαΐδης.
Από την πλευρά του ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι για πρώτη φορά ελπίζει σήμερα στην επίλυση του Κυπριακού, σχολιάζοντας ότι «οι αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται παντού και όχι μόνο εκεί όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές, αλλά και εκεί που υπάρχουν Παρθενώνες».
Πρόσθεσε δε με νόημα ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να συμμετέχει στην επίλυση του Κυπριακού. «Είναι σαν να διορίζεις παιδεραστή σε νηπιαγωγείο» σημείωσε χαρακτηριστικώς, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, άνευ εγγυητών, δανειστών και προστατών.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας, τόνισε ότι ενόψει της επικείμενης ατύπου συνόδου των υπουργών Αμύνης της ΕΕ στο Άμστερνταμ, όπου υπό την κυρία Μογκερίνι θα χαραχθεί η νέα στρατηγική της ΕΕ, εκεί θα πρέπει να ληφθούν κάποιες καίριας σημασίας αποφάσεις. Και κάλεσε την ΕΕ να αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα στο πλαίσιο της χαράξεως του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της για τα θέματα Αμύνης και όχι να περιορίζεται στο να παρακολουθεί τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου που είναι ευρωπαϊκός εναέριος χώρος , από τα τουρκικά αεροσκάφη, ή να δέχεται την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει ένα κράτος – μέλος της ΕΕ και την ίδια ώρα να ζητά να γίνει μέλος της.
Αναφερόμενοι στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής της Βόρειας Αφρικής, ο Π. Καμμένος επανέλαβε ότι το θέμα της τρομοκρατίας και του ΙSIS δεν αφορά μόνο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ή τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφορά και τα μη μέλη και απαιτείται η συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ η Ιορδανία, ο Λίβανος, σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ανταλλαγής πληροφοριών.
Τέλος, αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με φίλες χώρες στην περιοχή, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για την επέκταση του «Δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου» μεταξύ των δύο χωρών, σε συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου Αιγύπτου και Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.
Λ.Σ.Μ.