Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανάδειξη του Κώστα Σημίτη, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αντίπαλοί του στην μάχη της διαδοχής, ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Ουσιαστικά η διαδικασία της διαδοχής είχε δρομολογηθεί μέρες πριν, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου, μη μπορώντας να ασκήσει τα καθήκοντά του, όντας καθηλωμένος στο Ωνάσειο, οδηγήθηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία. Στην επιστολή του ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέφερε πως «η χώρα δεν είναι δυνατό να παραμένει αδύναμη εξαιτίας της ασθένειάς του» και αναγνώριζε την «παρούσα ανικανότητά του να κυβερνήσει» ενώ ζητούσε να οργανωθεί η εκλογή νέου πρωθυπουργού, καθώς «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν». Παράλληλα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί την προεδρία του Κινήματος, μέχρι και τις 23 Ιουνίου όταν και φεύγει από τη ζωή.

Το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Ανδρέα, ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Παρ όλα αυτά, η ψηφοφορία που πραγματοποιείται στις 18 Ιανουαρίου κρύβει μεγάλο παρασκήνιο. Ο Κώστας Σημίτης το ίδιο πρωί πραγματοποιεί δύο συναντήσεις οι οποίες κρίνουν εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα. Η μία ήταν με βουλευτές του περιβάλλοντος του Κώστα Λαλιώτη και η δεύτερη με τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργο. Παράλληλα ο Κώστας Λαλιώτης ενημερώνει τους άλλους υποψηφίους ότι θα ψηφίσει τον Κώστα Σημίτη από τον πρώτο γύρο. Τα αποτελέσματα ωστόσο φέρνουν τους εκσυγχρονιστές αντιμέτωπους με την ήττα. Λαμβάνει 50 ψήφους ο Γεράσιμος Αρσένης, 53 ο Ακης Τσοχατζόπουλος και 53 ο Κώστας Σημίτης.

Σε έναν διάδρομο της Βουλής ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης συναντάει τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον ρωτάει με νόημα: «Ακη, πότε θα ορκίσεις την κυβέρνηση;». «Θα δούμε» απαντάει με βεβαιότητα ο ’κης. Τα πράγματα αλλάζουν λίγο αργότερα και το απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου ο Κώστας Σημίτης λαμβάνει 86 ψήφους έναντι 75 του Τσοχατζόπουλου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε περάσει στην ιστορία και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Σημίτης.

Η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου

 

Δείτε το βίντεο