Τεταμένο είναι ξανά το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών με το σκηνικό να θυμίζει έντονα την περίοδο του 2014 όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα η τρόικα να φύγει από την Αθήνα και να απειλεί να σταματήσει κάθε επαφή.

Οι δανειστές που δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, απειλούν τώρα να μην επιστρέψουν στην διαπραγμάτευση ούτε καν στο τέλος του μήνα.

Από πλευράς της στην κυβέρνηση υψώνουν ανάστημα κόντρα στους δανειστές μετά την προειδοποίηση Τσακαλώτου πως δεν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση («λίγες εβδομάδες ίσως δεν θα ήταν πρόβλημα» λένε). Η κυβέρνηση προειδοποιεί πως αν αργήσει η συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», απειλούν ότι υπάρχει κίνδυνος να αναβιώσει η ελληνική κρίση και στοχοποιούν ουσιαστικά σαν πηγή της ανωμαλίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας το να πει τι θέλει και τι ζητά, αντί να κάνει «παιχνίδια» με διαρροές.

Προς το παρόν όμως, οι δανειστές θέτουν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις: πρώτα θα δώσει στοιχεία για το Ασφαλιστικό η Αθήνα, έλεγε χθες η εκπρόσωπος  του Μοσκοβισί, πρώτα θα πρέπει να διοριστεί ο νέος Γενικός Γραμματέα Εσόδων που τον «κρύβει» η κυβέρνηση, και μετά θα έρθουν οι επικεφαλής.