Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε στρατηγικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το πολιτικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάρρηξης της συνοχής της κυβέρνησης, καθώς όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες κυοφορούν σοβαρές εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποχωρήσεις υπουργών και παραιτήσεις βουλευτών από το αξίωμά τους.  Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας αφενός μεν στο εσωτερικό μέτωπο, με την καθολική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων της χώρας, αφετέρου δε λόγω των έως τώρα αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς – που καθιστούν μη επιτεύξιμο τον αρχικό και αισιόδοξο στόχο για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ώστε ακολούθως να ξεκινήσει η διαδικασία του διαλόγου για την απομείωση του χρέους.  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 Δεδομένου ότι η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με την αρνητική τροπή που έχει λάβει διεθνώς για τη χώρα το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναπτύσσονται συνθήκες διχασμού, καθώς η συζήτηση που διεξάγεται στο παρασκήνιο σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τον πρωθυπουργό κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.  Από τη μία, υπάρχουν κορυφαίοι υπουργοί που «φλερτάρουν» με την ιδέα του ρίσκου των πρόωρων εκλογών, συνυπολογίζοντας ενδεχομένως ότι μπορεί να μην περάσει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το φορολογικό των αγροτών, οπότε η προσφυγή στις κάλπες θα είναι μια ηρωική απόδραση από την εξουσία, που δεν θα αφήσει όμως στην κυβέρνηση της Αριστεράς το στίγμα ότι έλαβε αντιλαϊκά μέτρα.  Υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής εμφανίζονται οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, καθώς επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κ.ά. 

Στον αντίποδα αυτής της επιλογής βρίσκονται εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης με αντίπαλα πολιτικά κόμματα, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, την Ενωση Κεντρώων και το «Ποτάμι», ακόμη και αν θέσουν όρο συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, προκειμένου οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα να υλοποιηθούν. Οι υπουργοί που αντιτίθεται στην ιδέα να παίξει το Μέγαρο Μαξίμου με τη «φωτιά» των πρόωρων εκλογών είναι οι ίδιοι που είχαν κρατήσει επιφυλάξεις για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος τον περασμένο Ιούλιο. Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.ά.   ΣΥΜΒΟΛΗ. Τελευταία γραμμή άμυνας του πρωθυπουργού για να αποφύγει και τις δύο παραπάνω επιλογές που του προτείνουν οι κορυφαίοι υπουργοί είναι η συμβολή των ισχυρών εκπροσώπων των θεσμών, κυρίως του ΔΝΤ, στην κατεύθυνση της άσκησης διακριτικών πιέσεων προς τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το φορολογικό των αγροτών, ώστε σε περίπτωση διαρροών από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα οι «απώλειες» να αναπληρωθούν με αντίπαλες θετικές ψήφους.  Στο Μέγαρο Μαξίμου η σιγουριά που υπήρχε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος θα στοιχηθούν συντεταγμένα πίσω από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει πλέον πάψει να υφίσταται και σε αυτό συνέβαλε η μαζική συμμετοχή των διαδηλωτών στα μπλόκα των αγροτών, αλλά και η εξίσου θεαματική παρουσία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων στις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες μεγαλουπόλεις.

Τα φαινόμενα προπηλακισμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα αγροτικά μπλόκα και οι απειλές που δέχονται όπου βρεθούν και όπου σταθούν, για να μην τολμήσουν να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, έχουν αναγκάσει αρκετούς εξ αυτών να αναθεωρήσουν τη στάση τους και, στο τέλος, είτε θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είτε, για να αποφύγουν αυτή τη δοκιμασία, θα παραιτηθούν, παραδίδοντας τις έδρες τους.  Παρά τη στήριξη που παρέχει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός τόσο στον κ. Κατρούγκαλο όσο και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, εντούτοις αμφότεροι δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης πολλών βουλευτών, αλλά και συναδέλφων τους υπουργών, γεγονός που αποτυπώνεται και στην γκρίνια που έχει εκδηλωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς τους, αλλά και στην απροθυμία υπεράσπισής τους στον δημόσιο διάλογο από το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης.

Ενας άγνωστος «χ» και ένας έτοιμος προς... φυγή

Οι παρενέργειες που έχουν προκληθεί στο ζήτημα του Ασφαλιστικού εντοπίζονται και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί ο κ. Κατρούγκαλος διαφωνεί και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος, αλλά και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Ομως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο «τσάρος» της οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή απέφυγε να πάρει πάνω του τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση (αφήνοντας να εκτίθεται στον δημόσιο διάλογο τον αναπληρωτή του υπουργό, Τρύφωνα Αλεξιάδη), καθώς επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Κατά σύμπτωση και οι δυο τους, όπως και άλλοι βουλευτές, που επίσης εμφανίζονται αντίθετοι με το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προέρχονται από την κίνηση των «53».  Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Δρίτσα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει εκφράσει διαφωνίες και για την πώληση του ΟΛΠ, υπάρχουν πληροφορίες που τον φέρουν να αποχωρεί από την κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού. Αγνωστο είναι τι θα πράξει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είχε επενδύσει στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, αλλά όσο αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται, τόσο ο ίδιος θα αναζητά αφορμές να μη «χρεωθεί» την αποτυχία.