Σε νέο αδιέξοδο όπως ακριβώς είχε συμβεί και την πρώτη φορά οδηγήθηκε η δεύτερη απόπειρα του Προέδρου της Βουλής Νίκους Βούτση να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καθώς πριν από λίγο στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η αντιπολίτευση επέμεινε στην αρνητική της στάση με αποτέλεσμα να μην συμπληρωθεί η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Στη σημερινή συνεδρίαση και έπειτα από την ψήφιση της τροπολογίας η οποία πέρασε την αρμοδιότητα του καθορισμού των τηλεοπτικών αδειών από τον Υπουργό Επικρατείας στη Βουλή, ο κ. Βούτσης καταθέτοντας την ίδια πρόταση δεύτερη φορά πραγματοποίησε νέα απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ ώστε να τρέξει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ Νίκου Δένδια ήταν αρνητική προδιαγράφοντας ευθύς εξαρχής το αδιέξοδο “Κύριε πρόεδρε υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη διαδικασία και αυτό δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Εμείς δεν συναινούμε στην πρότασή σας” είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος πάντως στην ερώτηση του κ. Βούτση αν η Ν.Δ θέλει να γίνει διαγωνισμός απάντησε καταφατικά. 

Την προϋπόθεση να μεταβιβαστούν ξανά οι αρμοδιότητες για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών στο ΕΣΡ έθεσαν μεταξύ άλλων και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Λοβέρδος), του Ποταμιού (Θεοχάρης) και της Ένωσης Κεντρώων (Γεωργιάδης) με αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία η πρόταση του κ. Βούτση να συγκεντρώσει μόλις 12 θετικές ψήφους εν συνόλω 23, 7 βουλευτές ψήφισαν αρνητικά, 2 δήλωσαν παρών ενώ Β.Μεϊμαράκης και Γ.Λαμπρούλης απουσίαζαν. 

Αν κάτι πάντως έβγαλε είδηση ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος απαντώντας σε όσα έχουν δει σήμερα το φως της δημοσιότητας περί συμφωνίας κυβέρνησης και Τούρκου επιχειρηματία είπε: “Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική δέσμευση σε κανέναν επιχειρηματία. Ούτε Έλληνα, ούτε Τούρκο”.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως ο κ. Βούτσης έδειξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν συγχωνεύσεις στον χώρο των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν τηλεοπτικοί σταθμοί και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα συνεχίσουν με την άδεια που έχουν σήμερα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσης η συζήτηση επί του αριθμού γίνεται μόνο για τους ενημερωτικούς πανελλαδικής εμβέλειας οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση των 400 εργαζομένων ενώ από εκεί και πέρα θα μπορεί να υπάρξει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός θεματικών καναλιών τα οποία θα μπορούν επίσης να εκπέμπουν πανελλαδικά.

Επί της ουσίας το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας και η νέα απόφαση της Διάσκεψης να μην συγκροτήσει ΕΣΡ ανοίγει τον δρόμο για αυτό που ούτως ή άλλως είχε φωτογραφίσει ως εξέλιξη ο κ. Παππάς λίγο μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Και αυτό δεν είναι άλλο από μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα αφαιρεί και την αρμοδιότητα της προκήρυξης του διαγωνισμού από το ΕΣΡ και η μεταφορά του στο Υπουργικό Συμβούλιο.