Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς με θέμα το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για τη δημοσιονομική πτυχή του και το δομικό σκέλος τους, όπου συμμετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως οι δανειστές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί και δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων.

Με αιχμή το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών συνεχίζεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, καθώς αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την μείωση των συντάξεων ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος δεν εμφανίστηκε εξίσου «απόλυτος» για το θέμα των επικουρικών αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ελλείμματα.

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο υπουργός σημείωσε πως «για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Το ΔΝΤ έχει διαφορετική λογική, ένα ακραίο φιλελευθερισμό. Δεν έχω από πρώτο χέρι κάτι από το Ταμείο, θέλω να δω τις θέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πώς οι Ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές «αποδέχονται την πρότασή μας».

Οι «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να παραμείνει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού. Το ΔΝΤ θέλει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα αλλά εμείς λέμε ότι αυτό μοιάζει πολύ με ιδιωτική ασφάλιση, ανέφερε.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης».

Αν υπάρξει εμπλοκή ο επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης του ευρωκοινοβουλίου θα έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε.

Ξεκινάμε με αίτημα να μην μειωθούν και οι επικουρικές αλλά αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη και τα ελλείμματα των Ταμείων είναι μεγαλύτερα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.