Οι δανειστές στριμώχνουν την κυβέρνηση
<p>Επιμένουν στις απαιτήσεις ενώ η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό-«Θα βελτιώσουμε τις προτάσεις μας» λέει η κυβέρνηση για να αποφύγει νέες κοινωνικές αντιδράσεις</p>
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκινάει την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό και οι δανειστές στριμώχνουν την κυβέρνηση ζητώντας σκληρότερα μέτρα, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα απευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο διαρρέοντας ότι οι προτάσεις για τα μέτρα που έρχονται θα… βελτιωθούν.
Ο κόσμος είναι στους δρόμους και το grexit ξαναμπαίνει στο τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση των δανειστών που ζητούν περισσότερα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό -που όπως διέρρευσε και από το υπουργείο Εργασίας «πάνε πακέτο».
Τις τελευταίες δύο ημέρες η κυβέρνηση κάνει διαρροές περί βελτιώσεων στις προτάσεις της, που όμως είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των θεσμών και εγείρει έτσι ερωτήματα για το πώς θα περάσουν τα μέτρα πρώτα από την Βουλή και ακολούθως στην ελληνική κοινωνία.
Οι συναντήσεις
Ο γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα περιλαμβάνει συζήτηση για τις συντάξεις, και για τα κοινωνικά επιδόματα και θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα εμείνει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών, απορρίπτοντας την αύξηση των εισφορών έχουν ανοίξει τον δρόμο για μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις.
Το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών ορίστηκε για σήμερα στις 2 το μεσημέρι.
Η χθεσινή συνάντηση αναβλήθηκε και ο υπουργός Εργασίας είχε συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.
Στην τελευταία συνάντηση της Τρίτης οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησαν για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εξοικονομεί περί τα 550 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και στις εισφορές 20% των ελευθέρων επαγγελματιών.
Έτσι όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών ανοίγουν την συζήτηση για την περαιτέρω μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 1,8 δισ. ευρώ.
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο πλαφόν στην κύρια σύνταξη, που θα ισχύσει και για τους σημερινούς συνταξιούχους, κοντά στις 2.300 ευρώ.
Ενστάσεις υπήρξαν και αναφορικά με το ύψος της εθνικής σύνταξης.
Οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση. Σε διαπραγμάτευση μπαίνει και το εάν η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας ή 20ετίας.
Στις μέχρι τώρα συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών έχουν τεθεί το ζήτημα του δημοσίου τομέα, ενώ άνοιξε και η συζήτηση για τα νέα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Καθώς όπως διαρρέει το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικό και φορολογικό πάνε μαζί έχει ανοίξει και η συζήτηση για το νέο φορολογικό πακέτο που κατέθεσε η κυβέρνηση και προβλέπει φορολογικό συντελεστή 50% για εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω.
Στις 15:30 θα γίνουν οι συναντήσεις για τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για την κοινωνική στέγαση. Το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συζητήσουν με την Τράπεζα της Ελλάδα και με τον Γιάννη Στουρνάρα για τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα ενώ η ημέρα θα κλείσει με συζητήσεις για τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.
Η παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος επαφών για να επιδιωχθεί συμφωνία στις βασικές αρχές στο φορολογικό και ασφαλιστικό πριν αποχωρήσουν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση επιθυμεί να επανέλθουν περί τις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο διαπραγμάτευσης διάρκειας δύο εβδομάδων.