Tου Γιώργου Λυκουρέντζου

Τη ζωτικής σημασίας για τη χώρα ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου επεσήμανε πριν από λίγο στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών δεν δίστασε να δώσει και “δραματικό” τόνο στη διαδικασία. “Αν η αξιολόγηση Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε” είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα με τον κ. Τσακαλώτο να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαβούλευση με τους θεσμούς να τρέξει ώστε η αξιολόγηση να κλείσει τέλος Φεβρουαρίου.

“Σε όλες τις ομιλίες μου έχω επισημάνει τη σημασία του χρόνου. Καταλαβαίνουν και οι θεσμοί ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση της κοινωνίας και ότι όσο περισσότερο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δύσκολο είναι να μετατρέψεις τον φαύλο κύκλο της ύφεσης σε ενάρετο. Αν πάει η αξιολόγηση Μάιο και Ιούνιο καήκαμε. Οι θεσμοί έφυγαν την Παρασκευή. Θα λείψουν για μια εβδομάδα. Θα επιστρέψουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν θα έχουμε δύο εβδομάδες για το τελικό κλείσιμο. Μέχρι τέλη Φλεβάρη θα κλείσει η αξιολόγηση και θα αρχίσει η συζήτηση για χρέος” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να πείσει και τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια θα ψηφιστούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Φεβρουάριο. 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι την Παρασκευή που έφυγαν οι θεσμοί ήταν πολύ πιο αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης από την περασμένη Δευτέρα οπότε και άρχισαν οι συζητήσεις. Αναλύοντας τα “καλά νέα” -έτσι τα χαρακτήρισε- της διαπραγμάτευσης ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στην αρχιτεκτονική και του ασφαλιστικού αλλά και του φορολογικού.

Αν κάτι πάντως προκάλεσε αίσθηση και σε αρκετούς βουλευτές ανησυχία είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο υπάρχουν ακόμα αρκετά αγκάθια στη διαπραγμάτευση και ότι ακόμα υπάρχουν πολλές συζητήσεις όχι μόνο για μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα αλλά και για μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. “ Έχετε ακούσει πως πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί. Πρέπει να τους πείσουμε για την απόδοση των μέτρων. Εκεί υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που έχουμε ήδη νομοθετήσει και για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Υπάρχουν διαφωνίες που θα συνεχίσουμε να συζητάμε. Το δάσος είναι ότι συμφωνούν στην αρχιτεκτονική μας. Και στο ασφαλιστικό ότι δεχονται τις προθέσεις μας ότι πρέπει να είναι αναδιανεμητικό και ότι πρέπει να έχει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης μεταρρύθμισης και για το φορολογικό συμφωνούν. Περιμένουμε να επιστρέψουν όμως τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτησή τους και για το μέγεθος του κενού και για το που θα κλείσει το 2015 και την απόδοση μέτρων” είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι όταν κλείσει η αξιολόγηση αυτό  θα επιτρέψει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. “Αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες για την απελευθέρωση της ζήτησης και για αλλαγή σελίδας ώστε να επιστρέψουν οι επενδύσεις. Υπάρχουν αγκάθια στη συζήτηση. Δεν θα το περιμέναμε διαφορετικά. Είναι πολύ κρίσιμη η στιγμή της πρώτης  αξιολόγησης. Θεωρούμε  ότι με αυτό το κλείσιμο θα έχουμε περάσει μεγάλο κομμάτι από τις δυσκολίες και θα μπορούμε να δούμε το μέλλον πιο αισιόδοξα” κατέληξε.

 Ακούγοντας τον κ. Σταμάτη να “υποβαθμίζει τη σημασία της συμφωνίας επί της αρχιτεκτονικής ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε: “Είναι πολύ σημαντική η αρχιτεκτονική. Αν παρουσιάσεις μια βαθιά μεταρρύθμιση παίρνεις πολλούς πόντους για το μεταβατικό. Ακριβώς επειδή είναι μια βαθιά ,μεταρρύθμιση που εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει μακροπρόθεσμα σε βιωσιμότητα, αυτό μας δίνει πόντους για το μεσοπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο. Συζητούν σοβαρά το 1% στις εργοδοτικές εισφορές ως σοβαρό μέτρο. Αν δεν είχαν πειστεί για φορολογικό δεν θα γινόταν η συζήτηση για το ενδιάμεσο, να μην πάρουμε δηλαδή και άλλα προκυκλικά μέτρα που θα μας πάνε πιο μακριά από τον στόχο” είπε ο κ. Τσακαλώτος. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά (συμβάσεις εργασίες και συνδικαλιστικός νόμος) είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης.