Την ώρα που η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στους θεσμούς για πιέσεις και για περικοπή συντάξεων νέα έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών αποκαλύπτεται στην οποία οι δανειστές ζητούν περικοπές δαπανών προκειμένου να μην πειραχθούν οι φόροι και οι συντάξεις.

Λίγο πολύ, η έκθεση της ΕΚΤ περιγράφει το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή αποφάσισε ήδη νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ (κυρίως αυξήσεις φόρων και εισφορών) αυτά δεν επαρκούν για να φτάσει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια –πολλώ δε μάλλον στο 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα οφέλη από εισπράξεις φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και γυρίζουν μπούμερανγκ, ενώ προκρίνουν στη θέση τους μειώσεις κρατικών δαπανών μέχρι να ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Η «παγίδα»

Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πλέον σε σταυρόλεξο για λίγους, καθώς όσο η κυβέρνηση δεν αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές για περικοπές αντί αυξήσεις φόρων, το κουαρτέτο των Θεσμών αναβάλλει την επιστροφή του στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, μέχρι να προτείνει η ίδια όσα θέλουν να ακούσουν!

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, οι δανειστές απέφυγαν την περασμένη εβδομάδα να υπαγορεύσουν τα νέα μέτρα που θέλουν να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να τα προτείνει ... από μόνη της! Και μόλις εχθές το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ φιλοξενούσε δηλώσεις υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, που επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» επειδή δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αλλά  «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.....

Το χειρότερο όμως είναι πως συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις δόσεις και μόνον, κάτι που δείχνει ότι μπορεί «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες» αφού, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο».