Οι Pes Activists Greece ζητούν από το ΕΣΚ να αφαιρεθούν τα έξοδα για το προσφυγικό από το έλλειμμα
<p>Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς την ηγεσία του ΕΣΚ</p>
του Γιάννη Πολίτη
Οι Pes Greece,-'Έλληνες ακτιβιστές του ΕΣΚ- με επιστολή τους προς την ηγεσία του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εστιάζουν στην λανθασμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικό.
Συγκεκριμένα στην επιστολή τους, υπογραμμίζουν ότι είναι παράδοξο γεγονός να υπολογίζονται στο έλλειμμα οι έκτακτες δαπάνες που κάνει η χώρα μας στο προσφυγικό, ενώ αντίθετα οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα να τις εξαιρέσουν από τα δικά τους ελλείμματα.
Ακόμη ζητούν από το ΕΣΚ να επιτραπεί και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη εξαίρεση, λαμβάνοντας ως δεδομένο τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Η αφορμή γι αυτή την τελευταία παρέμβαση είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει ως χώρα μέλος με 21 εκ ευρώ στη συνολική βοήθεια ύψους 3 δις που θα παράσχει η Ένωση στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Οι Pes Greece, αναφέρουν ότι «το ίδιο το ποσό δεν είναι μεγάλο κι εξάλλου απορρέει από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στην Ένωση. Το μεγάλο πρόβλημα όμως, το οποίο δε θέτει η Κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα του Τσίπρα στο τραπέζι, είναι ότι τόσο αυτό το ποσόν όσο και γενικότερα το σύνολο των δαπανών που κάνει η Ελλάδα για τη διαχείριση του Προσφυγικού, ποσό που μπορεί να υπερβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 10 € τη μέρα ανά πρόσφυγα, δεν εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων της Ελλάδας όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα Κράτη-Μέλη. Επιβαρύνει δηλαδή τον προϋπολογισμό μας, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα που φέρνει κι άλλους φόρους, ύφεση και ανεργία».
Ακόμη στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι «προκύπτει το εξής απίστευτο παράδοξο: Ενώ όλα τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη έχουν τη δυνατότητα να ζητούν την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών που αναλαμβάνουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων τους και να τις αντιμετωπίζουν ως δημοσιονομικά ουδέτερες, στην Ελλάδα όλες οι δαπάνες υπολογίζονται κανονικά στο έλλειμμα και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, επειδή η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα».
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης, υποδεχόμενη περίπου το 85% των προσφυγικών ροών και πάνω από 900.000 πρόσφυγες σε ένα χρόνο. Συνεπώς, η χώρα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από όλες τις άλλες να εξαιρεί τις υπέρογκες δαπάνες της για το Προσφυγικό από το έλλειμμά της, με δεδομένο το βάρος που σηκώνει και τη δυσχερή δημοσιονομική της θέση, είναι ταυτόχρονα η μόνη χώρα που εξαιρείται από αυτή την ευεργετική και οικονομικά ορθή δυνατότητα.». «Αυτή η τεχνητή αύξηση του ελλείμματος την οδηγεί τελικά σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και κοινωνικού αδιεξόδου», επισημαίνουν.
Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες ακτιβιστές, στέκονται στην λανθασμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης η οποία αντί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα φτάνει να απειλείται με «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν», ζητούν από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, τα κόμματα μέλη του και τους ευρωβουλευτές του S&D μεσώ κοινής επιστολής, να στηρίξουν το αίτημα τους να μην προσμετρούνται ούτε για την Ελλάδα τα έξοδα για το μεταναστευτικό στα ελλείμματα της».
Παράλληλα, προβάλλουν ως επιχείρημα, τη δημόσια δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναφορικά με αυτό το ζήτημα και προσθέτουν ότι «η Ελλάδα δε ζητά διακριτική μεταχείριση αλλά ισότητα και αναγνώριση. Ένα κοινό γήπεδο για την κοινή μας προσπάθεια, την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ζητήματος».
Επιπρόσθετα επιτίθενται στις συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ οι οποίες «εμποδίζουν την ίση μεταχείριση αυτών που σηκώνουν το σημαντικότερο βάρος της προσφυγικής κρίσης».
Δηλώνουν προς τους Ευρωπαίους συντρόφους τους ότι «θα συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί σας και να διεκδικούμε την εφαρμογή των καινοτόμων προτάσεών μας, όπως το «σχέδιο Κιβωτός», το «Safe Harbour Initiative», το σχέδιο «#Univest-υποτροφίες για τους πρόσφυγες», την πρωτοβουλία για τη δημιουργία "πρεσβειών της Ένωσης " σε τρίτες χώρες, την ενίσχυση της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης με τον αραβικό σύνδεσμο και την εκτέλεση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη των χωρών αυτών, τα οποία σημειωτέον έχουν θέσει σε προηγούμενη επικοινωνία τους με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «γιατί από την αντιμετώπιση του προσφυγικού κρίνεται η ποιότητα του πολιτισμού μας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ιδέας».
Η επιστολή τους προς την ηγεσία του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και την ελληνική Ευρωομάδα τουS&D και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά κλείνει αναφέροντας πως: «Είναι η ελάχιστη ανταμοιβή για τον αγώνα των ελλήνων πολιτών μα ταυτόχρονα είναι και μια οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση για την Ελλάδα που, ως πύλη εισόδου, δέχεται εξαιρετικές πιέσεις και αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τον προϋπολογισμό της. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για την εξεύρεση κοινωνικά και διαγενεακά δίκαιης λύσης σε εσάς, τα προοδευτικά, τα εργατικά, τα σοσιαλιστικά και δημοκρατικά κόμματα της Ένωσης».