Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με φόντο την ψήφιση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες
<p>Με ενστάσεις ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια </p>
Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί της τροπολογίας για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Από την έναρξη της συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι, με αφορμή τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Πρωταγωνιστές ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής Επικρατείας της ΧΑ Χρήστος Παππάς,ο βουλευτής Β' Αθηνών του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "έχει ψηφιστεί στην αρμόδια επιτροπή με πλειοψηφία άνω 4/5. Ως εκ τούτου η δυνατότητά του να υποδεχθεί τροπολογίες είναι περιορισμένη. Παύει να είναι ένα συναινετικό νομοσχέδιο και γίνεται συγκρουσιακό. Ο κανονισμός είναι σαφής και η διαδικασία που προτείνεται παραβιάζει τον κανονισμό. Η τροπολογία είναι οφθαλμοφανώς εκπρόθεσμη και παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Να το φέρει η κυβέρνηση να το συζητήσουμε αλλά κανονικά. Τι κατεπείγον υπάρχει; Το λέω αυτό πριν ανοίξουμε τη συζήτηση για τις κραυγαλέες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις".
Αμέσως το λόγο πήρε η Τασία Χριστοδουλοπούλου-εκτελεί χρέη προέδρου- η οποία απαντώντας στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: "θα ήταν πολύ δόκιμο να τηρείται ο κανονισμός. Η πραγματικότητα όμως άλλα μας εξαναγκάζει να κάνουμε".
Εν συνεχεία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι "η διάταξη είναι προκλητική, αντισυνταγματική και επιβλαβής. Δεν μπορεί να συζητηθεί με τη διαδικασία του 108. Να αποσύρει την τροπολογία η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσει η τροπολογία με τις διατάξεις του 108. Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη συνταγματική εκτροπή".
Ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή,παρενέβη λέγοντας πως "κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μήπως η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τη Βουλή κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα υπα΄ρχοντα κανάλια" ενώ διερωτήθηκε λέγοντας: "Μήπως ξεπλένουμε τα χρέη των βαρόνων και κάνουμε μια νέα αρχή με τα ίδια πρόσωπα;"
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι "η κυβέρνηση καταπατά το Σύνταγμα με κάθε τρόπο που μπορεί να το κάνει. Οδηγεί σε ένα γενικευμένο αίσθημα ανομίας . Το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει την αντισυνταγματική τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες δείχνει ότι η κυβέρνηση φοβάται τον αντίλογο. Η κυβέρνηση φοβήθηκε και δεν έφερε την τροπολογία στο νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε με κανονική διαδικασία".
"Για ποιο λόγο η πρεμούρα; Μήπως γιατί απέτυχε σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση; Δεν μπόρεσε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει; Σκοπός της κυβέρνησης είναι να παραιτηθεί και να φύγει;" διερωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι είναι "βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της χώρας και εφαρμογή του Συντάγματος η τροπολογία. Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Αυτή τη δημοκρατική τομή προσπαθείτε εδώ και 3,5 μήνες να την καθυστερήσετε. Δεν βιάζεται η κυβέρνηση. Υποχρεούται έναντι του λαού να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσετε με κάθε τρόπο να μη γίνει διαγωνισμός. Οι συνεργασίες σας τελείωσαν. Εμείς ένα σύμμαχο έχουμε. Τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Εξαιτίας αυτού του συμμάχου τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα δοθούν άδειες".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παρενέβη στη συζήτηση τονίζοντας ότι είναι "απαράδεκτη η διαδικασία. Η τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβαση με τη Λευκορωσία. Συνεχίζετε τον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι. Δεν συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία για το ποιος θα δίνει τις άδειες. Γιατί; Ήταν ανεξάρτητο το ΕΣΡ; Θέτουμε προκαταβολικά το θέμα των εργαζομένων που δεν προστατεύεται"."Ψηφίζουμε “παρών” στην τροπολογία", κατέληξε ο κ. Παφίλης.
Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς είπε πως "οταν είδαμε ότι αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ υποστηρίξαμε ότι υπάρχει θέμα συμφωνίας με το Σύνταγμα. Θέλουμε έκθεση από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Επιμένω σε αυτό".
Μιλώντας από τα υπουργικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση προσκόμισε στο τραπέζι της συζήτησης το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε. Είναι συγκλονιστικό επιχείρημα γιατί δεν μπορούμε να τους το επιστρέψουμε. 25 χρόνια είχε παραλύσει αυτή η διαδικασία. Το μόνο πράγμα για το οποίο δεν μπορούν να κατηγορηθούν είναι ότι βιάζονταν".
Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, έσπευσε να διαμαρτυρηθεί καθώς δεν του δόθηκε ο λόγος από την προεδρεύουσα της συνεδρίασης, η οποία του απαντούσε ότι είναι "προβληματικός".
Παρ όλα αυτά, ο κ. Λοβέρδος συνέχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας πως "αν δεν ακούσετε τον κ. Βενιζέλο, υπάρχουν κι άλλες λύσεις να μετριάσετε το πρόβλημα που προκαλείτε. Ό,τι θα φύγει από εδώ εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά τα πονηρά που μας προτείνατε για πέντε λεπτά στο κάθε κόμμα να τα ξεχάσετε. Να μας πείτε πόσο χρόνο έχουμε ειδάλλως δεν θα έχει καλό τέλος η διαδικασία".
Ο υπουργός Επικρατείας παρεμβαίνοντας ξανά , απευθυνόμενος στα αντιπολιτευτικά έδρανα είπε πως "επί 25 χρόνια ζήσατε μαζί με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι εμείς αιφνιδιάσαμε. Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου καλέσαμε την αξ αντιπολίτευση να συμβάλλει για να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Περιμέναμε τις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ. Ερχόμαστε τώρα και βλέπουμε την τελευταία πράξη του δράματος". Μάλιστα χρησιμοποίησε και ποδοσφαιρικούς όρους στη συζήτηση λέγοντας "κόφτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα".
Το κείμενο ανανεώνεται