Το σχέδιο Κουρουμπλή για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή
<p>Μια αναλογική αλά κάρτ</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% που ισχύει σήμερα στο 3,5% ή και το 4%, κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών και κατάργηση του δικαιώματος των πολιτικών αρχηγών να ορίζουν με λίστα τους υποψήφιους βουλευτές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο που επεξεργάζεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο με τις προτεινόμενες αλλαγές για την εκλογική διαδικασία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κουρουμπλής, θα επιδιωχθεί η μέγιστη συναίνεση και δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Αυτό το βήμα δεν θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, κάτι που μπορεί να εγείρει συζητήσεις για σκοπιμότητες λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά τώρα, που είναι αρχή. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι, αν θες να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο, πρέπει να το κάνεις στην αρχή της τετραετίας. Σκοπός μας είναι να ψηφιστεί εντός του 2016», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.
Από τις έως τώρα πληροφορίες, εκείνο που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εμφανιστεί συνεπής προς την προεκλογική δέσμευσή της για προώθηση ενός συστήματος στην κατεύθυνση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ωστόσο στο παρασκήνιο διεξάγονται μυστικές διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες κάποιων κομμάτων. Οι διαβουλεύσεις αυτές αφορούν, φυσικά, τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η όλη διαδικασία προκειμένου να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής από την παρούσα Βουλή και να εξασφαλιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη συζήτηση επί των αλλαγών στον εκλογικό νόμο πριν από λίγες εβδομάδες με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Λεπτομέρειες σε σχέση με το περιεχόμενο της επίμαχης συνομιλίας τους δεν έγιναν ποτέ γνωστές, ωστόσο ως κλίμα καταγράφηκε η πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να ανταποκριθεί με συγκαταβατικό πνεύμα στις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Σημειωτέον ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι πιο ωφέλιμη η συνεννόηση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο με το Κομμουνιστικό Κόμμα, παρά με τις ανερχόμενες δυνάμεις που καταγράφονται στον χώρο της «εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς», συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ενός νέου κόμματος με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που είναι πιθανό να δημιουργηθεί υπό την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Και αυτό διότι ο Περισσός, ως παραδοσιακή κοινοβουλευτική δύναμη, δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα «ανέντιμης αγωνιστικής συμπεριφοράς» απέναντι στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της χώρας. Αντιθέτως, ακόμα και την περίοδο που το ετερόκλητο σχήμα των «Αγανακτισμένων» επιχειρούσε να «εισβάλει» με ανορθόδοξες μεθόδους στον ναό της αστικής Δημοκρατίας, δηλαδή στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ είχαν ορθώσει το ανάστημά τους, προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ακριβώς επειδή είχαν τη διορατικότητα να αντιληφθούν ότι το κίνημα της Πλατείας Συντάγματος έκρυβε μέσα του «επικίνδυνες» δυνάμεις για την ίδια τη Δημοκρατία.
Αποκλεισμός της αντιμνημονιακής Αριστεράς
Ενας από τους λόγους που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την ελεγχόμενη ενίσχυση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΚΚΕ διά των αλλαγών που θα δρομολογηθούν από τον νέο εκλογικό νόμο συνδέεται πρώτιστα με την υπευθυνότητα του Περισσού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων. Αντιθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφει εμπιστοσύνη προς τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις κινήσεις που συγκροτούνται στον συγκεκριμένο χώρο, με αποτέλεσμα οι αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο να λαμβάνουν υπόψη τους το σενάριο του αποκλεισμού τους από τη Βουλή.
Οι πληροφορίες, δε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του ορίου εισόδου στη Βουλή κατά μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα είναι ενδεικτικές της πρόθεσης της κυβέρνησης να «μπλοκάρει» τις δυνατότητες εκπροσώπησης στην επόμενη Βουλή των αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων που σχεδιάζουν να «ενώσουν» σε μια νέα πολιτική κίνηση τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Γιάνη Βαρουφάκη – από διαφορετικά μετερίζια ο καθένας, αλλά πάντα με την προοπτική της συνάντησής τους σε κοινωνικό επίπεδο.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί και μια άλλη παράμετρος: Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που προέρχεται από τον χώρο του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν προτίθεται να προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο σε σχέση με το όριο εισόδου στη Βουλή. Δηλαδή, στην κατεύθυνση της μείωσής του στο 2%, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσαν οι «διεθνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την είσοδο ενός κόμματος που φαινομενικά θα εκφράζει τους μουσουλμάνους της Θράκης, μέσα από έναν ομόθρησκο κομματικό σχηματισμό, που επί της ουσίας θα ήταν καθοδηγούμενος από το τουρκικό προξενείο.