Να σπάσει το μέτωπο των αγροτών προσπαθεί η κυβέρνηση
<p>Στην μη συνοχή του αγροτικού μετώπου ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει λύση στο αγροτικό</p>
Πιο ισχυρό και από το μέτωπο των δανειστών αποδεικνύεται το αγροτικό ζήτημα καθώς σύμφωνα με τους απολογισμούς της κυβέρνησης, το πλήγμα στην αριστερή εικόνα της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο.
Οι συγκρούσεις με την κοινωνία, οι εικόνες με τα παραταγμένα ΜΑΤ απέναντι σε επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και οι προπηλακισμοί βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια καταστρέφουν το αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Όσο το Μαξίμου ωστόσο ποντάρει στο διχασμό του αγροτικού μετώπου, ως τη μόνη διέξοδο για να βρεθεί λύση, οι αγρότες φαίνεται προς το παρόν να συσπειρώνονται εκ νέου και να αποφασίζουν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο για δύο ώρες.
Ακόμη κι αν επιστρέψουν στα χωράφια τους, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η όλη αντιπαράθεση στο αγροτικό έχει ήδη συνέπεια να πληγεί η αριστερή εικόνα της κυβέρνησης από την εκτεταμένη χρήση καταστολής και να χάσει τα όποια ερείσματα διέθετε ακόμη στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικοί από αυτή την άποψη είναι οι προπηλακισμοί των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -με πιο πρόσφατες περιπτώσεις στην Κοζάνη και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης - και οι καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα τοπικά κομματικά γραφεία των επαρχιακών πόλεων.
Η κυβέρνηση περιμένει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω της προσέλευσης των αγροτών σε διάλογο και μέχρι τότε επεξεργάζεται την «βελτιωτική της πρόταση», έχοντας όμως ανοικτές τις κεραίες της και προς την πλευρά των δανειστών. Στο τραπέζι βρίσκονται από μείωση των εισφορών με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων, μέχρι και αλλαγή της σταδιακής αύξησης των εισφορών μέχρι το 20% που είναι το τελικό ύψος. Ωστόσο οι δανειστές ζητούν μείωση της κατώτερης εθνικής σύνταξης. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ όπως άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό ο υπουργός Εργασίας την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.
Η κίνηση που περίμενε η κυβέρνηση ως απαρχή της διάσπασης του μετώπου των κινητοποιήσεων, έγινε χθες από τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίοι έστειλαν αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ενώ συναντήθηκαν με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. Ωστόσο η κίνηση αυτή των αγροτών του Πανελλήνιου Συντονιστικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις συναδέλφων τους άλλων μπλόκων όπως των Μαλγάρων, της Νίκαιας - ο Βαγγέλης Μπούτας τους κατήγγειλε για υποκινούμενους από την κυβέρνηση - και των Τεμπών. Αλλά και οι αγρότες της Πελοποννήσου όπως άλλωστε και της Κρήτης δηλώνουν αντίθετοι και προειδοποιούν ότι δεν θα γυρίσουν με σκυμμένο το κεφάλι. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου δήλωσε ότι ο διάλογος θα αρχίσει σύντομα, αλλά η κυβέρνηση θέλει αυτός να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που αποφάσισαν την παράταση του αποκλεισμού δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την κίνηση των συναδέλφων τους καθώς μάλιστα οι ίδιοι έχουν αποστείλει τις δικές τους προτάσεις από την περασμένη εβδομάδα και όπως λένε είχαν την συμφωνία 30 ακόμη μπλόκων.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει. Έχουν μάλιστα αποφασίσει για δύο ώρες σήμερα, από τις 16:00 έως τις 18:00 να αποκλείσουν όχι μόνο την εθνική οδό αλλά και τους παραδρόμους, «κόβοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα στα δύο. Πάντως ακόμη και εκείνοι εγκατέλειψαν την θέση για διάλογο από μηδενική βάση και ζητούν διάλογο επί των δικών τους προτάσεων, ενώ σημειώνουν ότι έκαναν προσπάθεια να ενοποιήσουν τα αιτήματα όλων των μπλόκων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο όποιος διάλογος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα αφού από αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις και για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.