Ο Παυλόπουλος τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών
<p>Η καθυστέρηση σε αξιολόγηση-Προσφυγικό προβληματίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας</p>
του Παναγιώτη Τζένου - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Τον προβληματισμό του τόσο για την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης όσο και για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού δεν κρύβει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέ, και της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ (για το θέμα των προσφύγων), αλλά και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ (για την πορεία της ελληνικής οικονομίας), επιχείρησε, στον βαθμό που μπορούσε, να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας και για τα δύο μεγάλα ανοικτά ζητήματα της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας επιμένει στην άποψη που έχει καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες, ότι η Ελλάδα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν αντέχει ακόμα μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Το έχω πει και, φυσικά, είναι και η σημερινή μου θέση, ότι στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανέναν λόγο για εκλογές με τόσες εκκρεμότητες που υπάρχουν και ωσότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρωζώνης», λέει στους στενούς του συνεργάτες και μάλιστα σπεύδει να προσθέσει: «Δεν είναι νοητό, δεν είναι ορθό, τη στιγμή μάλιστα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έστω και ένας που να επιθυμεί ή να προβάλλει το θέμα των εκλογών ευθέως».
Αλλωστε, για την πάγια αυτή τοποθέτησή του το προηγούμενο διάστημα έχει δικαιωθεί απολύτως, καθώς ακόμα και αυτοί οι παράγοντες της πολιτικής ζωής που του ασκούσαν κριτική γιατί διατύπωνε τη συγκεκριμένη θέση, σήμερα την έχουν υιοθετήσει πλήρως, αντιλαμβανόμενοι -έστω και με καθυστέρηση- την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Ιδιαίτερα ενεργή, όχι μόνο δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά, στα όρια πάντοτε των αρμοδιοτήτων του, είναι η κινητικότητα που έχει αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Παυλόπουλος για το Προσφυγικό, για το οποίο είναι προβληματισμένος, καθώς από διάφορες μεριές στο εξωτερικό ακούγονται προτάσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στα όρια της πρόκλησης, όπως οι απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν. Ταυτόχρονα, υπήρξαν οι καθυστερήσεις της δικής μας πλευράς στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας το προηγούμενο διάστημα, που πάντως φαίνεται να ξεπεράστηκαν, έστω και την τελευταία στιγμή. «Πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε την αλληλεγγύη στην πραγματικότητα, και βεβαίως, από κει και πέρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι: πρώτον, κοινές περιπολίες με την Τουρκία είναι αδιανόητες και, επιπλέον, ότι η Frontex, όταν θα λειτουργεί, αυτό θα γίνεται πάντοτε υπό την εγγύηση, υπό τον έλεγχο, αλλά και την εξουσιοδότηση των αρμόδιων ελληνικών Αρχών», είναι το μήνυμα που έστειλε όλο το προηγούμενο διάστημα εκτός Ελλάδας ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος στις διεθνείς συναντήσεις που είχε αλλά και στις επαφές του τόνισε ότι η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, μολονότι είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί θέμα κυριαρχίας της χώρας μας. Και η αρχή της κυριαρχίας δεν είναι μόνο αρχή που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας, αλλά είναι αρχή η οποία κατοχυρώνεται και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δοθέντος ότι, μέχρις ότου δημιουργηθεί ένα «ευρωπαϊκό κράτος», είναι σαφές ότι κάθε κράτος διατηρεί την κυριαρχία του. «Επομένως, αυτό πρέπει να το υπερασπιστούμε συνολικά», επεσήμανε στους συνομιλητές του.
Πέρα, πάντως, από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το διάστημα αυτό έχει στείλει μια σειρά από μηνύματα και δημοσίως, με την ευκαιρία επαφών του στο εσωτερικό της χώρας. «Στα μεγάλα και στα σημαντικά χρειάζεται να υπάρχει η συνεννόηση εκείνη η οποία καταξιώνει και τις πολιτικές ηγεσίες στα μάτια της κοινωνίας», είναι αυτό που δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Εχει δηλώσει, μάλιστα, με αφορμή το Προσφυγικό και τις ευθύνες της Τουρκίας, ότι «η ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη για την υπεράσπιση του κύρους της χώρας και του ελληνικού λαού».
Εθεσε το θέμα του χρέους στον Ντράγκι
Ο κ. Παυλόπουλος δεν κρύβει την προσωπική του αγωνία για να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στην αξιολόγηση. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει δημοσίως ότι, αν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο, τότε «καήκαμε». «Πρέπει να τελειώσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν, διότι, μετά την αξιολόγηση αυτή, έχουμε τη δυνατότητα και να συζητήσουμε για το θέμα του χρέους και, κυρίως, να υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα είναι καίριας σημασίας για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία με τη βελτίωση και της εικόνας των τραπεζών».
Αλλωστε, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ο κ. Παυλόπουλος έθεσε ευθέως μια σειρά από ζητήματα στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης. Ειδικότερα, του επεσήμανε πως με την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους μπορεί να προχωρήσει η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων, αλλά και να μειωθεί το haircut των ελληνικών ομολόγων. Το επόμενο βήμα που θα μπορούσε να γίνει με τη συμβολή της ΕΚΤ είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ευεργετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.