του Γιάννη Πολίτη

Η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλίκης Χατζή "Λεωνίδας Κύρκος - η τελευταία μάχη", μεταξύ άλλων τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις που ανήκουν στο χώρο του Κέντρου πρέπει να βρουν κοινή προσέγγιση για τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά "η κεντροαριστερά δεν μπορεί άλλο να ομφαλοσκοπεί εγκλωβισμένη ανάμεσα σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις , προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί δικαιολογία για τη δεξιά παλινόρθωση.  Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από μία προοδευτική δύναμη, που θα απαντήσει αποτελεσματικά στις αιτίες της κρίσης και θα καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από αυτή. Πιστεύω στην αναγκαιότητα μίας μεγάλης Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα ενώσει τις προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους".

Ακόμη η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι  "η συμμαχία των Προοδευτικών δυνάμεων αφορά όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, που πιστεύουν ότι μπορούμε, να δουλέψουμε και να εξασφαλίσουμε για τη χώρα αυτή και τις επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να φοβηθούμε είναι η ώρα να τολμήσουμε, να πάμε μαζί. Με όσες υπερβάσεις σε συλλογικό αλλά και προσωπικό επίπεδο είναι αναγκαίες για αυτό".

Aπό την άλλη πλευρά, η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς τόνισε ότι «δεν αποτελεί αποκλειστική κληρονομιά της κομματικά οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς», ενώ πρόσθεσε ότι "ανήκει στην πολιτική και πνευματική κληρονομιά όλων των δημοκρατών, αριστερών, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας".

Ακόμη συμπλήρωσε ότι "υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία, έβλεπε πριν απ’ όλους ως μονόδρομο την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πίστευε ότι η Δημοκρατία επιβάλλει συναινέσεις, προσπάθησε να χτίζει γέφυρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πίστευε στις διαφορετικές πολιτικές".

Τέλος η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι ο Λεωνίδας Κύρκος είχε παραδεχθεί ότι η παραπομπή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του, καθώς είχε την ευκαιρία να αντιταχθεί σε αυτή την απόφαση αλλά δεν το έκανε.