Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές ελληνικές προσπάθειες» σε ότι αφορά το προσφυγικό.

Η συζήτηση αφορούσε στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής, δηλαδή στις σχέσεις της Ευρώπης με την Βρετανία και στο προσφυγικό αλλά και στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα με τη φράση "κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε έτσι", προτού ξεκινήσουν τη σύσκεψη.

Γεροβασίλη: "Εγκαλών και όχι εγκαλούμενος στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας"

«O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών», ανέφερε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας πως για την αντιμετώπιση τής προσφυγικής κρίσης απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και η κάθε χώρα να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

«Έχουμε τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα ως χώρα εισόδου. Η χώρα μας από την πλευρά της έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες, με ατέλειες φυσικά, και αδυναμίες, δεδομένου ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο θέμα. Δεν είναι το παλιό θέμα της μετανάστευσης που ξέραμε. Το προσφυγικό, και μάλιστα σε τέτοιους αριθμούς, είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμο από εμάς, με βάση τη δυνατότητα της χώρας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε:

«Ωστόσο, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Και βεβαίως είναι σημαντικές όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να φθάνουμε να έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα συμφωνηθέντα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι ως ευρωπαϊκό πρόβλημα θα πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή λύση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται και η κάθε χώρα να σηκώνει το βάρος που της αναλογεί».