Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με το προσφυγικό να βρίσκεται στην ατζέντα. 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα πως λύση στο προσφυγικό "δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη", ενώ χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση "ένα κρίσιμο σταυροδρόμι" για το μέλλον της Ευρώπης.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε 3 διαφορετικές κρίσεις παράλληλα. Έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ασφάλειας και τη μεταναστευτική κρίση. Συνεπώς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο. Η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στη ξενοφοβία και οι Ευρωπαικού κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υπόλοιπους «α λα καρτ»", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τετ-α-τετ με Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αφορούσε το μείζον θέμα του προσφυγικού. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Επαφές με τον Τσέχο πρωθυπουργό

Για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα, ενημέρωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε διμερή συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Mέρκελ: "Το σημαντικότερο η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ"

Στην ανάγκη να παταχθεί το δουλεμπόριο προσφύγων και να προστατευτούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκε η Άνγκελα Μέρκελ πρσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

"Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καταπολέμηση του δουλεμπόριου. Πρέπει να βρούμε μεθόδους για το πώς, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία, θα μπορούν με νόμιμο τρόπο να έρχονται στην ΕΕ", υπογράμμισε η καγκελάριος μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα το οποίο στάθηκε αιτία να ανβληθεί η συνάντηση των 11 χωρών για το προσφυγικό.

Ολάντ: "Με απασχολεί το μέλλον της Ευρώπης"

«Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

«Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Κάμερον: "Θέλουμε να συμφωνήσουμε με μία καλή πρόταση"

Το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και ο κίνδυνος του Brexit. Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ντέιβιντ Καμέρον εξέφρασε την πρόθεσή του να συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι «καλή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία».

Φάιμαν: "Αδιανόητο να δέχεται η Αυστρία αιτούντες άσυλο απ' όλη την Ευρώπη"

Η Αυστρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να επιβάλλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της, επέμεινε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Από πολιτική άποψη θα πω ότι θα επιμείνουμε σε αυτό. Η Σουηδία και η Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν η καθεμιά για λογαριασμό της, αλλά είναι αδιανόητο για την Αυστρία να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο όλης της Ευρώπης», είπε ο Φάιμαν προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Έπειτα από (την υποδοχή) 100.000 προσφύγων δεν μπορούμε να πούμε στον λαό της Αυστρίας ότι απλά θα συνεχίσουμε έτσι», πρόσθεσε ο Φάιμαν.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε με επιστολή της στην Αυστρία πως το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που επιτρέπει να εισέρχονται στην επικράτειά της αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.

Tουσκ: "Ευαίσθητη η διαπραγμάτευση με την Βρετανία"

"Βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μιας δύσκολης και ευαίσθητης διαπραγμάτευσης για το θέμα της Μ. Βρετανίας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ένα πράγμα είναι σαφές, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ, ότι στη Σύνοδο αυτή «ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε».