Του Γιάννη Πολίτη

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο Ποτάμι, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου. Πλέον ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στα Παραπολιτικά του Σαββάτου, έχει και ένα νέο "πονοκέφαλο" καθώς τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πάνος Ελευθεριάδης εξέφρασε την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Μάλιστα ο κ. Ελευθεριάδης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. Εκτός του κ. Ελευθεριάδη, ανακοινώθηκαν άλλες δύο υποψηφιότητητες. Αυτές είναι του Τάσου Καρκαντζέλη και της Μαρίλη Μέξη. Ο κ. Καρκαντζέλης θα είναι υποψήφιος γραμματέας οργάνωσης και η κ. Μέξη υποψήφια γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου.

Ο Πάνος Ελευθεριάδης, αναφορικά με την υποψηφιότητά του, υπογραμμίζει ότι «Το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Αντί να πάρουμε διψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο, όπως διεκδικούσαμε ως ένα κόμμα ανανέωσης και σοβαρότητας με εξαιρετικά διακεκριμένες προσωπικότητες στα ψηφοδέλτιά μας, χάσαμε το ένα τρίτο της δύναμής μας. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν για μας ακόμα πιο άσχημα νέα.». Ακόμη αφήνει αιχμές κατά του Επικεφαλής του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι Θέλει να συνεχίσει το μοντέλο ενός συγκεντρωτικού κόμματος με ελάχιστες διαδικασίες πραγματικής συζήτησης και διαβούλευσης. Οι προτάσεις του θα εμποδίσουν την εξέλιξή μας και θα εμποδίσουν την διεύρυνσή μας. Δεν θα κτίσουν μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Δεν μπορώ να στηρίξω μια στρατηγική που κατά τη γνώμη μου θα οδηγήσει το Ποτάμι σε αφανισμό.»

Αναλυτικότερα  η ανακοίνωση με τίτλο «Γιατί θα είμαι υποψήφιος με το Ποτάμι»:

Το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Αντί να πάρουμε διψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο, όπως διεκδικούσαμε ως ένα κόμμα ανανέωσης και σοβαρότητας με εξαιρετικά διακεκριμένες προσωπικότητες στα ψηφοδέλτιά μας, χάσαμε το ένα τρίτο της δύναμής μας.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν για μας ακόμα πιο άσχημα νέα. Παρολαυτά, οι ιδέες που έχει εκφράσει το Ποτάμι, δεν έχουν ηττηθεί. Αντίθετα, οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος.

Είδαμε ότι κάποιες φωνές για μεταρρυθμίσεις υπάρχουν ακόμα και μέσα στην Νέα Δημοκρατία και οδήγησαν στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία. Ακόμα και το ΠαΣοΚ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να αλλάξει και αναζητά την συνεργασία μαζί μας.

Ακόμα και ο Σύριζα εγκατέλειψε την μέχρι πρότινος δημοφιλή «αντιμνημονιακή» εξαπάτηση που τον έφερε στην εξουσία. Όλο και περισσότερος κόσμος διψά για ανανέωση χωρίς λαϊκισμό και χωρίς πελατειακό κράτος, όπως ακριβώς ζητήσαμε όλοι εμείς που μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη φτιάξαμε το Ποτάμι το 2014.

Αν και οι ιδέες μας κερδίζουν, το κόμμα μας περνάει κρίση. Οι λόγοι της αποτυχίας είναι πολλοί. Κάποιοι βρίσκονται στην γενικότερη πολιτική κατάσταση. Κάποιοι λόγοι όμως βρίσκονται και στο εσωτερικό μας. Στο Ποτάμι δεν έχουμε καταφέρει να στήσουμε έναν λειτουργικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε συλλογικότητα.

Είμαστε ένα ακραία δυσλειτουργικό κόμμα. Ακόμα και η ηγεσία μας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες και προτείνει ένα νέο καταστατικό. Δυστυχώς δεν μπορώ να στηρίξω τις προτάσεις της ηγεσίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να συνεχίσει το μοντέλο ενός συγκεντρωτικού κόμματος με ελάχιστες διαδικασίες πραγματικής συζήτησης και διαβούλευσης. Οι προτάσεις του θα εμποδίσουν την εξέλιξή μας και θα εμποδίσουν την διεύρυνσή μας. Δεν θα κτίσουν μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν μπορώ να στηρίξω μια στρατηγική που κατά τη γνώμη μου θα οδηγήσει το Ποτάμι σε αφανισμό.

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Επικεφαλής στο Ποτάμι. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τότε τί διαφορετικό έχω να προτείνω για το μέλλον του κόμματός μας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν έχω ούτε υπαλλήλους, ούτε γραφείο τύπου, ούτε γραφείο δημοσίων σχέσεων, ούτε τα χρήματα για να αποκτήσω τώρα τέτοιες υπηρεσίες για την εκστρατεία μου. Στηρίζομαι μόνο στην εθελοντική βοήθεια φίλων και εθελοντών του Ποταμιού και την στήριξη της οικογένειάς μου.

Μαζί με μια ομάδα φίλων από το Ποτάμι θα δουλέψουμε σήμερα ώστε αύριο να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την εναλλακτική πρότασή μας. Γι αυτόν τον λόγο μέχρι αύριο το μεσημέρι δεν θα κάνω καμία άλλη δημόσια δήλωση. Αν θέλετε να μάθετε ποιος είμαι, δείτε την προσωπική μου ιστοσελίδα: www.pavloseleftheriadis.com Αν αγαπάτε το Ποτάμι και μοιράζεστε τις απόψεις μου για το μέλλον του, σας καλώ να γραφτείτε υποστηρικτής μου στην ιστοσελίδα μου. Θα επικοινωνήσω αύριο μαζί σας. Για την πρόταση που έκανα προς το Συνέδριο τον Νοέμβριο για το κυβερνητικό πρόγραμμα του Ποταμιού διαβάστε όλη την πρότασή μου στην ιστοσελίδα μου.. Για τις απόψεις μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κόμμα, διαβάστε το άρθρο μου: ‘Το Μη Πελατειακό Κόμμμα’.

Ελπίζω ότι στο συνέδριο θα εκφραστούν όλες οι απόψεις και θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Όσο επώδυνη και αν είναι η αυτοκριτική, μας είναι απόλυτα απαραίτητη για να έχουμε μέλλον. Όσοι νομίζουν ότι το Ποτάμι είναι καταδικασμένο στον αφανισμό κάνουν λάθος. Όσοι νομίζουν ότι η δημοκρατική συζήτηση θα μας βλάψει, δεν καταλαβαίνουν τίποτε για το ποιοι είμαστε.

Στο Συνέδριο το Ποτάμι θα αποφασίσει αν θα παραμείνουμε ένα αρχηγικό κόμμα ή αν θα αποκτήσουμε συλλογικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν πολύ μεγαλύτερες συνεργασίες όποιες κι αν είναι αυτές. Η γνώμη μου είναι ότι μόνος προχωράς πιο γρήγορα, αλλά συλλογικά φτάνεις πιο μακριά. Για όλα αυτά θα αποφασίσει το Συνέδριο, όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό μας. Όποια κι αν είναι η απάντηση, την επόμενη μέρα όλοι στο Ποτάμι θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ενωμένοι και ακόμα πιο αποφασισμένοι για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω εκτός του κ. Ελευθεριάδη, υποψήφιοι για θέσεις - κλειδιά θα είναι οι κκ Καρκαντζέλης και Μέξη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Παύλος Ελευθεριάδης, ο Τάσος Καρκαντζέλης και η Μαρίλη Μέξη ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους για το Ποτάμι. Στο Ποτάμι δεν έχουμε καταφέρει να στήσουμε έναν λειτουργικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε συλλογικότητα. Είμαστε ένα ακραία δυσλειτουργικό κόμμα. Ακόμα και η ηγεσία μας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες και προτείνει ένα νέο καταστατικό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις της ηγεσίας. Γι αυτό καταθέτουμε τις υποψηφιότητές μας. Στο συνέδριο θα εξηγήσουμε αναλυτικά γιατί. Την επόμενη μέρα του Συνεδρίου όλοι όμως στο Ποτάμι θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ενωμένοι και ακόμα πιο αποφασισμένοι για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα.