Για πλήρη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον "Ενικό".

"Δεν εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα, δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί του. Εξάλλου ένα τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί", σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ερωτηθείς για το αν η χώρα αντέχει μία νέα εκλογική αναμέτρηση ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως τις τρεις τελευταίες εκλογές τις προκάλεσε ο κ. Τσίπρας. "Δεν γνωρίζω αν θα ξαναπάμε σε εκλογές. Αν ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει τη δεδηλωμένη, το συνταγμα είναι σαφές. Αν δεν σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση, θα πάμε σε εκλογές". 

"Και προσωπικά μεταξύ των εκλογών ή της συγκυβέρνησης από την παρούσα βουλή προτιμώ τις εκλογές", δήλωσε.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ούτε ζητά ούτε και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως αν αυτές συμβούν, θα είναι λόγω της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα και όχι της αντιπολίτευσης.

"Αν πέσει η κυβέρνηση", συνέχισε, "θα είναι γιατί βουλευτές του Αλέξη Τσίπρα δεν θα θέλουν να ψηφίσουν το ασφαλιστικό. Ποιος είπε ότι οι ίδιοι μετά θα το ψηφίσουν;".

Ερωτηθείς για το αν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνούσε με κάποια πρόταση, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ θα μπορούσε να ψηφίσει κάποια άρθρα της συμφωνίας, αλλά όχι κάτι περισσότερο.

"Το πρόβλημα του 2015 ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσποιούνταν ότι διαπραγματευόταν και έχασε χρόνο. Και σήμερα φοβάμαι ότι έρχεται επανάληψη του 2015. Δεν μπορούμε να έρθουμε στο ίδιο έργο", δήλωσε για την τωρινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από την παρέμβασή του στη βουλή, γιατί ο ίδιος κατέθεσε προτάσεις. Ο ίδιος απέρριψε της κατηγορίες του πρωθυπουργού πως είναι νεοφιλελεύθερος δηλώνοντας κεντροδεξιός.

"Και εγώ έχω ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά που δεν έκλεισε την αξιολόγηση, αλλά όλοι από τον Οκτώβριο του 2014 ξέραμε ότι έρχονται εκλογές", δήλωσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, αλλά μόνο κατόπιν σωστής αξιολόγησης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι λύση για το δημόσιο οι απολύσεις. "Ο κ. Τσίπρας δεν είχε δεσμεύσεις με το παρελθόν, συνεπώς δεν χρειαζόταν να διορίσει όπως έκαναν τα κόμματα παλιότερα. Γιατί να μην διορίσεις τους καλύτερους που χρειάζεται κάθε θέση;", διερωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με τον Βασίλη Λεβέντη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "δεν έχει προκύψει ακόμα, αλλά εδώ είμαστε", εξηγώντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με οποιονδήποτε.

"Το ταμείο έχει μία σειρά από εμμονές και θα προτιμούσα να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ωστόσο ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει κανονικά στην πράξη", σχολίασε για το ΔΝΤ.

Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε πως πιστεύει "ακράδαντα" ότι η χώρα δεν χρειαζόταν τρίτο μνημόνιο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο γιατί "δεν θα μας το δώσει κανείς". 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης την πρότασή του να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά δήλωσε πως είναι άριστη και πως είναι καλοί σύμβουλοι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων στη ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο έναν "καλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Από την άλλη, χαρακτήρισε "καλή" τη σχέση του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σημειώνοντας πως αν θέλει να προσφέρει στην παράταξη, ο ίδιος είναι πρόθυμος να τον ακούσει.

Κληθείς να σχολιάσει τον νόμο Παππά δήλωσε πως υπάρχει θέμα συνταγματικότητας, καθώς "το ΕΣΡ είναι αυτό που θα πρέπει να καθορίζει ποια κανάλια λειτουργούν".