Στο ΝΑΤΟ ελπίζει η Ελλάδα για το προσφυγικό
<p>Η Ευρώπη σε διάλυση--Η κάθε χώρα κάνει ότι την συμφέρει</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Με τους ηγέτες της Ε.Ε. επικοινώνησε χθες ο πρωθυπουργός μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζητώντας να βρεθεί και να εφαρμοστεί άμεσα μια πολιτική λύση. Αν και η αντιμετώπιση του προβλήματος μοιάζει πλέον πολύ δύσκολη αφού οι ενδιαφερόμενες χώρες πράττουν σύμφωνα με το συμφέρον τους αδιαφορώντας για τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις ,η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαντλήσει τα περιθώρια σε διπλωματικό επίπεδο καλώντας παράλληλα το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που είχε κάνει η Ευρώπη με την Τουρκική κυβέρνηση για την αποφυγή προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο του περάσματος της Ειδομένης είναι να καταφέρει να εμποδίσει την ροή των προσφύγων προς τα ελληνικά εδάφη . Όπως σημείωναν μάλιστα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ενεργό ρόλο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το οποίο θα πρέπει να περιπολεί τα τουρκικά παράλια προκειμένου να μην να μην βγαίνουν στο Αιγαίο βάρκες που μεταφέρουν Σύριους πρόσφυγες προς την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά πάντως σε κυβερνητικό επίπεδο υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για τον ρόλο της Γερμανίας την υπόθεση του προσφυγικού. Και αυτό γιατί από την μια εμφανίζεται να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα στο θέμα αυτό χωρίς ωστόσο να κάνει κινήσεις για να αποτρέψει το κλείσιμο των συνόρων.
Την ίδια ώρα πάντως με κοινή δήλωση τους Κομισιόν και Ολλανδική προεδρία εκφράζουν την «αποφασιστικότητά» τους να επικρατήσει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ, σε κοινή δήλωση τους επισημαίνουν, πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».
«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες αναφέρεται χαρακτηριστικά στην δήλωση».