Βούτσης: "Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την τρόικα"
<p>Έκκληση του Προέδρου της Βουλής να κλείσει η αξιολόγηση για να απαγκιστρωθεί η χώρα από τα Μνημόνια-«Υπήρξαν απαιτήσεις των θεσμών στα όρια της εκδικητικότητας και της τιμωρίας»</p>
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Για αντιαναπτυξιακό ρόλο των θεσμών ο οποίος οδηγεί τη χώρα σε επενδυτικό και αναπτυξιακό τέλμα μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απευθύνοντας έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αντιληφθούν τη σημασία της τάχιστης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ώστε να αποτιναχθεί ο ζυγός της μνημονιακής επιτήρησης. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του κ. Βούτση σε τιμωρητικές και εκδικητικές απαιτήσεις των τροϊκανών κατά την διαπραγμάτευση των πρώτων μηνών της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Βουλής να κάνει ειδική αναφορά στον ΦΠΑ στα νησιά αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς πως ξένα συμφέροντα θέλησαν να πλήξουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, τον τουρισμό: "Ήμουν μέλος της κυβέρνησης όταν έγιναν πολυ σοβαρές συζητήσεις για το θέμα ΦΠΑ στα νησιά. Ήταν μια απαίτηση των θεσμών στα όρια της τιμωρίας και της εκδικητικότητας που αφορά και στο τουριστικό προϊόν, μια απαίτηση για την οποία ούτε ισοδύναμα δεν δέχονταν.
Γύρω από αυτή την ιστορία , πέρσι τον Μάιο, υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση και πίεση από αυτή την πλευρά" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Μιλώντας για ακατανόητες και τιμωρητικές απαιτήσεις των θεσμών ο Πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε μάλιστα ως παραδείγματα τον φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση τον οποίο δεν δεχθηκαν οι θεσμοί με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ψάχνει ισοδύναμα στο κρασί αλλά και την απαίτηση να αποσυρθεί η ψηφισμένη νομοθεσία για νέους ασφαλισμένους επιστήμονες με αποτέλεσμα 180.000 νέοι επιστήμονες να τεθούν εκτός ασφαλιστικού συστήματος.
"Θα πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμειςότι όσο η χώρα δεν βγαίνει το συντομότερο δυνατόν από αυτό το πλαίσιο επιτήρησης δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει δυνατότητα για αναπτυξιακή πρωτοβουλία.Γιατί δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες ακουμπάνε στις πραγματικές προτεραιότητες της χώρας για να ικανοποιηθούν. Δυστυχώς μαζί με κάποιες από αυτές έρχονται και σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδια, δυσκολία και έχουν τιμωρητική διάσταση που οδηγούν τη χώρα σε επενδυτική τελμάτωση" είπε ο κ. Βούτσης και στέλνοντας μήνυμα και προς τους βουλευτές της κυβέρνησης ώστε να στηρίξουν τα μέτρα προκειμένου να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση πρόσθεσε : "Θα πρέπει να αποτινάξουμε το δυνατόν γρηγορότερα αυτό τον ζυγό, με την έννοια να κλείσουν οι αξιολογήσεις. Είναι έτοιμος και ο επενδυτικός και ο αναπτυξιακός νόμος. Μέσα στην επόμενη διετία-τριετία η χώρα θα πρέπει να κλείσει αυτή τη διαδρομή και αυτό τον κύκλο. Διαφορετικά θα κάνουμε απομνημονεύματα που δεν αφορούν κανέναν".