«H συμφωνία παραβιάστηκε ειδικά από την Αυστρία και ήταν μια επιθετική πράξη προς την Ελλάδα» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή η οποία, αναφερόμενη στη διαφοροποίηση της Αυστρίας και των χωρών του Βίσενγκραντ στο προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε ότι ουσιαστικά προσπάθησαν να απομονώσουν το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Η κ. Καϊλή, ωστόσο, επέκρινε και την ελληνική κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συνδέσει το προσφυγικό με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, προκειμένου –όπως είπε– να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, με οικονομικά ανταλλάγματα από την ΕΕ.

«Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι να συνδέσει το προσφυγικό (σσ: με την αξιολόγηση), να παίρνει οικονομική βοήθεια, για να γίνει ένας χώρος εγκατάστασης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι αν γίνει αποδεκτή «αυτή η πολιτική που υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ», τότε θα διευκολυνθούν και οι χώρες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ των κλειστών συνόρων.

Σε ερώτηση αν ο χώρος του κέντρου θα δεχθεί πιέσεις λόγω της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, η κ. Καϊλή απάντησε ότι ο αρχηγός της ΝΔ «είναι πραγματικά κοντά στο κέντρο», ότι έχει «ψύχραιμες απόψεις για πολλά θέματα» και «διάθεση για μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε: «Από την άλλη, έχει και βαρίδια στην παράταξή του πολύ συντηρητικά που κινούνται πολύ δεξιά. Άρα δεν είναι εύκολο όσα εκφράζει και να τα εφαρμόσει».

Σημειώνεται ότι η κ. Καϊλή διοργανώνει ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση για την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ψηφιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης θέσεων εργασίας. Η εκδήλωση, με θέμα: «Ψηφιακή Ευρώπη: Η Έρευνα και η Καινοτομία ως κίνητρα για Επιχειρηματικότητα - Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ως προτεραιότητα της ΕΕ για ανάπτυξη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, στις 15:00, στο Makedonia Palace Hotel, στη Θεσσαλονίκη.