Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτέθηκαν συντονισμένα σήμερα από τη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργου Χουλιαράκης με αφορμή την έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δείχνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώτας στη Βουλή στοχοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

“Έκανα έντονη την ανησυχία μου χθες στο Ευρωκοινοβούλιο για την καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι επικεφαλής έφυγαν Παρασκευή 5 Φλεβάρη και μας είχαν πει ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες. Έχει περάσει όμως ένας μήνας. Εξήγησα γιατί είμαστε πολύ κοντά στις θέσεις των τριών ευρωπαϊκών θεσμών , ότι οι διαφορές εκεί είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπαραγμάτευσης αλλά ότι το ΔΝΤ κρατάει μια πολύ σκληρή στάση. Υποτίθεται ότι είναι και προς τις δύο πλευρέςη πίεση, με την έννοια ότι πιέζει και εμάς για μέτρα αλλά και τους Ευρωπαίους να κάνουν πράγματα για να γίνει βιώσιμο χρέος” είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος. Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πιέζει για περικοπές στις συντάξεις όχι επειδή θεωρεί ότι δεν είναι σοβαρή η ελληνική πρότασή  αλλά επειδή θεωρεί  ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. “Σου λέει αφού έχετε κόψει όλα τα άλλα από που αλλού θα βρείτε. Είναι αδιανότηο να θεωρούν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν όταν η συμφωνία καλοκαιριού ήταν με προβλέψεις για ανάπτυξη πολύ χαμηλότερες από αυτές που προέκυψαν” πρόσθεσε.

Χουλιαράκης: "Τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται κανονικά"

"Οι θεσμοί μπορεί να μην έχουν επιστρέψει στην Αθήνα όμως τα τεχνικά επιτελεία συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.Κλιμάκια και των τεσσάρων θεσμών είναι στην Αθήνα. Η συνεργασία είναι κανονική και δεν πρόκειται να διακοπεί η διαπραγμάτευση" διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος πάντως δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει οξείς τόνους κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τη στάση του στη διαπραγμάτευση.  «Είναι κοινή εκτίμηση ότι αν η διαπραγμάτευση στηριζόταν στην συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τότε θα είχε ολοκληρωθεί», είπε αρχικά ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "το πρόβλημα είναι το Ταμείο». 

«Το Ταμείο λοιπόν πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη αναμεσά στον  Αύγουστο του 2015  και στον Μάρτιο του 2016 ώστε να εκτιμά ότι το δημοσιονομικό  κενό είναι πέντε φορές υψηλότερο», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Αναλύοντας την ελληνική θέση κατά τη διαπραγμάτευση  και εξήγησε την θέση της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση. Όπως είπε η «δική μας θέση αλλά και των ευρωπαϊκών Θεσμών είναι από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Μάρτιο του 16 τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί. Ο ρυθμός  μεγέθυνσης  του 2015 μιλά για πολύ μικρή ήπια ύφεση της τάξης του 0,3% , όταν το πρόγραμμα του 2015 μίλαγε για μεγαλύτερη ύφεση».