Με έναν καφέ φάκελο στα χέρια του για κάθε πολιτικό αρχηγό προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ώστε επ αυτής να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πρώτος πυλώνας της κυβερνητικής γραμμής για το προσφυγικό θα είναι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών (όχι προσφύγων) με την Τουρκία, την οποία η γείτονα φέρεται έτοιμη να δηλώσει πως θα τηρήσει τη Δευτέρα στη Σύνοδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει η καταγραφή μεταναστών στην Ελλάδα. Από κυβερνητικής πλευράς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα μας αναλαμβάνει το ρόλο διαμεσολαβητή από πλευράς ΕΕ με την Τουρκία. Θεωρούν επίσης ότι στη Σύνοδο ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας θα είναι η Ιταλία, εκτός από τη Γερμανία, με αντιπαλο βέβαια τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε από τα στοιχεία αυτά τα οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός.