Σαφές μήνυμα ότι καμία χώρα-μέλος της ζώνης Σένγκεν δεν μπορεί να τεθεί εκτός αυτής, με την προϋπόθεση όμως τον από μέρους της σεβασμό και αυστηρά τήρηση των κανόνων που τη διέπουν, έστειλε καταχειροκροτούμενος από το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα, ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη απέναντι στη Μεταναστευτική κρίση», που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Ιδρύματος "Konrad Adenauer".

Αναφορικώς με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Δ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία κρίση που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για μία Ευρώπη που δοκιμάζεται 65 χρόνια μετά την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας κρίσης και το προσφυγικό την αιφνιδίασε. Η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για αυτό» και πρόσθεσε: «Όταν επήλθε συμφωνία και ήλθε η ώρα αυτή να εφαρμοστεί, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και άρχισαν οι πρώτες λαϊκίστικες φωνές». Ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί άλλες 100.000 μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Η ανάγνωση των αριθμών μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές…».

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ήταν σαφής: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει επίσης. Δεν πρόκειται για στρατικοποίηση, όπως λένε κάποιοι κύκλοι. Το ΝΑΤΟ θα λειτουργεί επικουρικά στη Frontex»", προσθέτοντας ότι Βρυξέλλες και Αθήνα επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης και πως μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχει δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, που θα αντικαταστήσει τη Frontex.

Ο ίδιος επισήμανε με έμφαση ότι στην πραγματικότητα η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίση δύο σοβαρά ζητήματα: Το πρώτο είναι η άμεση αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, που προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές και το δεύτερο η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που θα απασχολήσει την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον. «Πρέπει να δημιουργηθούν οι σταθερές εκείνες, που θα επιτρέψουν τη μόνιμη μετεγκατάσταση μεταναστών στην Ευρώπη νόμιμα. Σε 10 χρόνια η Ευρώπη θα χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια εργάτες και εργαζόμενους, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, το ίδιο σοβαρό όπως και στην Ελλάδα. Ποιος θα καθορίζει τότε ποιος είναι νόμιμος μετανάστης και ποιος όχι; Για όλα αυτά πρέπει να δουλέψουμε ήδη από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικώς. Τέλος σημείωσε ότι η προσεχής διάσκεψη κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα με τη συμμετοχή της Τουρκίας θα είναι μία από τις πιο σημαντικές και κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, στη δική του τοποθέτηση αφού ΄σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη από κανένα, αλλά να λάβει αυτά που δικαιούται και πρέπει να πάρει, τόνισε ότι απαιτείται μία αναδιάρθρωση του Δημοσίου στον τομέα της αντιμετωπίσεως των μεταναστευτικών ροών, με νέα επιχειρησιακή σχεδίαση και συνεργασία ΕΛΑΣ, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ κ.λπ., την τοποθέτηση ενός συντονιστή όλων αυτών, δραστικό έλεγχο των συνοριακών ελέγχων, δημιουργία ενός Μητρώου των ΜΚΟ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον εθνικό και υπεύθυνο ρόλο της Νέας ΔΗμοκρατίας «η οποία στάθηκε δίπλα στην κυβέρνηση στο εξωτερικό για το μεταναστευτικό, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε κομματικό κόστος», οπως χαρακτηριστικώς τόνισε.     
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ρόδη Κράτσα, στην εναρκτήτρια ομιλία της, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σχεδίου, αλλά η έλλειψη κοινής βούλησης των κρατών-μελών…Όσο τα ευρωπαϊκό κράτη δεν εφαρμόζουν τις μεταξύ τους δεσμεύσεις, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν την Τουρκία να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις. Η χώρα μας με ιδεοληψία, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Χάσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Η χθεσινή στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό είναι κάτι θετικό, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη» προσθέτοντας: «Τρομάζουμε με την ιδέα πως ο ιστορικός του μέλλοντος ήταν ένα ωραίο σχέδιο, δοκιμάστηκε, αλλά δεν άντεξε την κρίση στη Συρία». 
Τέλος, ο Διευθυντής Ελλάδος του Διεθνούς Γραφείου Μεταναστεύσεως του ΟΗΔ, Δανιήλ Εσδράς, σημέιωσε με έμφαση ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι το τέλειωμα του πολέμου στη Συρία, σημειώνοντας ότι «έχουμε 3 συν 1 όπλα: τη Μετεγκατάσταση, την υποχρέωση επιστροφής των προσφυγικών ομάδων, την επαναπροώθηση από Ελλάδα και ΕΕ προς την Τουρκία και το τέταρτο, δυνητικό προς το παρόν, την απευθείας μεταφορά από τα τουρκοκυριακά σύνορα στην Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστεύσεως Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος την τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του στην εκδήλωση.

Λ.Σ.Μ