Αποστολή στην Κίναρο: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

 Επιμνημόσυνη δέηση στη νησίδα Κίναρο για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους προς την Πατρίδα αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212ASW «ΠΝ-28» Υποπλοιάρχους Αναστάσιο Τουλίτση και Κωνσταντίνο Πανανά και Ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου τους επί της κορυφής της νησίδος τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου 2016, στη διάρκεια ασκήσεως, τελέστηκε σήμερα το πρωί με φροντίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμύνης και Ναυτικού. 

Στην τελετή παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, καθώς στενοί συγγενείς των τριών πεσόντων στελεχών του ΠΝ, όπως και η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρία Ειρήνη Θηραίου-Κατσοτούρκη. 

Όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον ΥΕΘΑ, σήμερα υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο και οι τρεις προάγονται μεταθανατίως εις τον ανώτερο προβλεπόμενο βαθμό του Αντιναυάρχου οι δύο πρώτοι οι Υποπλοίαρχοι Τουλίτσης και Πανανάς, προελεύσεως Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και του Πλοιάρχου ο τρίτος ο Ανθυπασπιστής Ευαγγέλου προερχόμενος από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, ενώ με φροντίδα του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΝ θα ανεγερθεί Μνημείο στο νησί που θα φανερώνει εις το διηνεκές τη θυσία τους σε αυτό το σημείο της Ελλάδος.

«Θα τους απονεμηθούν  οι οφειλόμενες τιμές και θα αναλάβουμε, μαζί με τις οικογένειες τους, να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στα παιδιά τους και στις συζύγους τους», τόνισε ο Υπουργός. 
Μετά την επιμνημόσηνο δέηση που τελέστηκε στο υπάρχον στο νησάκι εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τιμούμε τους ήρωες Αντιναυάρχους Αναστάσιο Τουλίτση και Κωνσταντίνο Πανανά καιτον Πλοίαρχο Ελευθέριο Ευαγγέλου  που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης υπέρ πίστεως και πατρίδας», προσθέτοντας: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι  οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται καθημερινώς εν καιρώ ειρήνης σε συνθήκες πολέμου, προασπίζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η παρουσία μας εδώ δεν είναι συμβολική αλλά ουσιαστική. Τα παιδιά τους οι σύζυγοι τους, οι γονείς τους θα τους θυμούνται πάντα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα θυμούνται ότι κάποτε στην Κίναρο τρεις Έλληνες αξιωματικοί έδωσαν την ψυχή τους και το αίμα
τους για την προάσπιση όλων μας». 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» για το πότε αναμένεται να έχει εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής διερευνήσεως του τραγικού συμβάντος, ο Υπουργός τόνισε ότι «υπάρχει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων  που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, η οποία συνεχίζει ανεπηρέαστη το έργο της. Όπως τόνισα και στους συγγενείς των νεκρών, είναι ειλημμένη απόφασή μας όπως έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των ερευνών. Από τα πρώτα ευρήματα όμως και από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε πρέπει να σταματήσουν κατηγορηματικά οι φημολογίες περί εμπλοκής στο συμβάν κάποιας «ξένης δύναμης», αφού στην περιοχή ούτε πετούσε, ούτε και έπλεε αεροσκάφος και πλοίο από άλλη χώρα, ει μη μόνο ελληνικά».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Αμύνης εξήρε την αποφασιστικότητα των κατοίκων των μικρονήσων όπως της Κινάρου, της Λεβίθας και άλλων μικρών νησιών, να παραμείνουν στον τόπο τους επιτελώντας εθνικό έργο.