του Γιάννη Πολίτη 

Η αντιπολίτευση "στριμώχνει" στα σκοινιά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το προσφυγικό. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με το οποίο ευχαριστούσε τα βαλκανικά κράτη που έκλεισαν τα σύνορά τους.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, τις τελευταίες ημέρες πανηγύριζε καθώς θεωρούσε ότι είχε πετύχει διπλή νίκη στο προσφυγικό (Σύνοδος Κορυφής, ταξίδι Τσίπρα στη Σμύρνη). Πλέον όλα τα κόμματα καταγγέλουν τον πρωθυπουργό για την τακτική που ακολούθησε, ενώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο ήταν ειλικρινής ο πρωθυπουργός ενώ ταυτόχρονα, τον κατηγορούν για ψέμματα προς τον ελληνικό λαό.

Τον "χορό" της επίθεσης ξεκίνησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με δήλωσή του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter.

«΄Εχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η αλήθεια είναι πως «κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης».

Ιδιαίτερα επικριτικό προς τη στάση του πρωθυπουργού ήταν και το Ποτάμι, το οποίο με ανακοίνωσή του διερωτάται «υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet». Παράλληλα, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ζητάει από τον πρωθυπουργό «μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση». Το Ποτάμι, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του πρωθυπουργού και τις απαντήσεις που δίνει.

«Απορία προκαλεί η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των "28" να κλείσει η «βαλκανική oδός» για τους πρόσφυγες. Με tweet, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε στη Σύνοδο Κορυφής είναι το ίδιο επικίνδυνος. "Οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, με τις οποίες «χαιρετίζει ως απόφαση των 28» το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ενισχύουν την άποψη η Ευρώπη απεμπολεί τις ευθύνες για το προσφυγικό και τις αρχές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και καθίσταται όμηρος των σχεδιασμών της Τουρκίας.

Η Τουρκία παράλληλα προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις σε σχέση με κατοχυρωμένα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ δεν διστάζει με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού της επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, να υπονομεύει και τα όσα υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Τα μείζονα προβλήματα όμως για την Ελλάδα, είναι δύο: Ότι ο κ. Τουσκ μιλά για «ομόφωνη απόφαση», διαψεύδοντας ευθέως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ότι ο κ. Τσίπρας «απάντησε» στις Τουρκικές προκλήσεις μόνο με «τριαντάφυλλα και χαμόγελα», αφήνοντας τις Τουρκικές διεκδικήσεις να εξελίσσονται εις βάρος μας. Συμπεραίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε (και τι οι άλλοι απεργάζονται), είναι εξίσου επικίνδυνος" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ αναφερόμενο στη στάση του κ. Τσίπρα, κάνει λόγο για "μνημείο πολιτικής εξαπάτησης". Συγκεκριμένα ο Περισσός επισημαίνει  πως οι δηλώσεις του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, το «σφράγισμα» των συνόρων από τις χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» κι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έγινε, και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό υπογραμμίζει ότι πιστεύει τα όσα λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα στο εσωτερικό.