Τσίπρας:"Χτίζουμε για τους πρόσφυγες 10.000 θέσεις την εβδομάδα"
<p>Συναντήθηκε με τον κύπριο επίτροπο αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια</p>
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης εντός ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.
«Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος τον κ. Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κοπισιόν, αλλά και από κάθε κράτος, ξεχωριστά, που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια είτε σε προσωπικό, γιατί νομίζω η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ακριβώς γι' αυτό είμαι εδώ κ. πρόεδρε, ως επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και στο πλαίσιο της νέας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περάσει, ήδη, από το Κολέγιο των Επιτρόπων ο νέος μηχανισμός βοήθειας έκτακτης ανάγκης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και εντός Ευρώπης» είπε ο κ. Στυλιανίδης. Επεσήμανε, δε, ότι είναι η πρώτη φορά που περνάει τέτοιος μηχανισμός, και πρόσθεσε: «Θα έχουμε την Τρίτη και την έγκριση του Συμβουλίου και αναμένουμε τουλάχιστον το χρηματοδοτικό σκέλος του νέου μηχανισμού να είναι εγκεκριμένο και μέσα από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες».
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε πλήρως με την ελληνική κυβέρνηση». «Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή επί του εδάφους δίχως τη συνεργασία με το κράτος-μέλος, ανεξάρτητα εάν αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια θα παρασχεθεί μέσα από τους εταίρους μας, που παρέχουν παγκοσμίως ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι «έτσι κι αλλιώς, αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Ιαπωνία, όταν έγινε το ατύχημα της Φουκοσίμα, που είναι στους G7, η βοήθεια δόθηκε μετά από αίτημα τις ιαπωνικής κυβέρνησης, πάλι έγινε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι ότι πρέπει να συντονιστούμε για να καταφέρουμε, όπως σωστά είπατε, να αμβλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων και να εχουμε ως στόχο ότι όλα αυτά που κάνουμε είναι μέρος αυτού που επδιώκουμε όλοι: Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα». «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στηρίζει» υποστήριξε και χαρακτήρισε συγκλονιστικό ότι «οι Έλληνες πολίτες, μέσα σε τόσες οικονομικές δυσκολίες, δίνουν παράδειγμα προς όλους μας, για το τι σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».