Προσηνής, ψύχραιμος, εύστοχος σε σημείο «αιχμαλώτισης» των συνομιλητών του, οικείος με τους ευπαθείς ανθρώπους και τα παιδιά, αποτελεσματικός. Οι χαρακτηρισμοί αντιστοιχούν στο πραγματικό πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που χθες έβγαλε τη γραβάτα για να επισκεφθεί τις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ένα παλιό ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες που ανακαίνισε ο ανιψιός του περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, πράττοντας το αυτονόητο, τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης σε δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους. 

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι έφτασε στις φυλακές με τον Βαγγέλη Μπασιάκο , τη Νίκη Κεραμέως , την Άρια Αγάτσα, τον Μακάριο Λαζαρίδη, τον Νίκο Χαρδαλιά όπου τον περίμεναν ο γενικός γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης ο διευθυντής του καταστήματος Γιώργος Μακρής και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Συζήτησε μαζί τους επί ώρα. Καίριος στις ερωτήσεις του. Έδειχνε ότι είχε διαβάσει καλά για τις φυλακές, στοιχείο άλλωστε της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας των Μητσοτάκηδων. Ρώτησε για την καθημερινότητα των κρατούμενων , τα προγράμματα απεξάρτησης, την εκπαίδευση τους, την ψυχαγωγία τους, τις ασχολίες τους ακόμη και για τη σίτιση τους.

Του είπαν να τον ξεναγήσουν σε ορισμένες πτέρυγες. Πήγε στις περισσότερες, μίλησε με τις κρατούμενες, αστειεύτηκε , χαιρετήθηκε μαζί τους. Ζήτησε να δει τις μαμάδες που κρατούνται με τα παιδάκια τους. «Παρακαλώ, δεν θέλω δημοσιότητα εδώ» είπε ευγενικά. Έμεινε μαζί τους 20 λεπτά. Του άρεσαν οι παιδικές τοιχογραφίες στην πτέρυγα. Της έφτιαξε με μοναδική μαεστρία και ευαισθησία μια Σέρβα κρατούμενη. Δεν επέτρεψε σε κανέναν να πληροφορηθεί τις προσωπικές του ενέργειες προς αυτές ούτε την ειλικρινή αμοιβαιότητα στις κουβέντες τους.

Μια ώρα μετά στο παλαιό ξενοδοχείο των Θερμοπυλών. Κι εκεί οι κάμερες περίμεναν απέξω. Ούτε εδώ θέλησε να κοινοποιήσει τη σχέση του με τα παιδιά, τις μανάδες, τους ξεριζωμένους. Το Κράτος απών. Με έξοδα της Περιφέρειας φτιάχτηκε ο χώρος και με ίδια πρωτοβουλία συντηρείται. Η άλλη πλευρά ενός πολιτικού που οι αντίπαλοι του τον αντιμετωπίζουν ως νεοφιλελεύθερο τεχνοκράτη και όσοι τον γνωρίζουν σε τέτοιες στιγμές αντιλαμβάνονται την ευρύτητα της σκέψης του και τα συναισθήματα του.