Ο "γόρδιος δεσμός" του Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά
<p>Σημείο αιχμής οι υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Μαυρίκου, καθώς και η στάση του Αντώνη Σαμαρά στο Προσφυγικό</p>
Της Μαριάννας Πυργιώτη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την εικόνα ενός πολιτικού «γόρδιου δεσμού» παρουσιάζουν οι σχέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος. Σχεδόν κάθε εβδομάδα και ανάλογα με το θέμα αιχμής, ο περίπλοκος «κόμπος» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή αλλάζει μορφή. Από την υπόθεση με το κύκλωμα των εκδοτών-δημοσιογράφων εκβιαστών έως τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και από την αντιπολιτευτική στάση στο Προσφυγικό έως τη «λίστα Μπόργιανς», οι συσχετισμοί και οι θέσεις αλλάζουν εντυπωσιακά. Ενα όμως είναι βέβαιο: ότι ο νέος πρόεδρος, με ορόσημο το συνέδριο, επιδιώκει να κερδίσει πλήρη αυτονομία, χωρίς να χρειάζεται να συνυπολογίζει διαρκώς εσωκομματικές ή άλλες «ισορροπίες». Το είπε για δεύτερη φορά και το τόνισε στη συνέντευξή του στο Mega ότι έχει άριστες σχέσεις με τους πρώην προέδρους, αλλά αυτός αποφασίζει. Σε πρώτο επίπεδο είναι η σχέση του με τον κ. Σαμαρά αυτή που παρουσιάζει έντονες… διακυμάνσεις. Αν το περασμένο δεκαήμερο περνούσε μέσα από τα κύματα της «λίστας Μπόργιανς» και τη γνωστή ουρά της «λίστας Λαγκάρντ» με τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, αυτή την εβδομάδα έπεσε στην ξέρα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΕΠΙΘΕΣΗ
Στην υπόθεση Μπόργιανς, ο κ. Μητσοτάκης στήριξε ανοιχτά τον κ. Σαμαρά. «Εγώ διαχωρίζω τα δύο ζητήματα. Ο κ. Παπασταύρου μπορεί να είχε μία φορολογική εκκρεμότητα. Απ’ ό,τι γνωρίζω, θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και η Δικαιοσύνη θα κρίνει τελικά την πορεία αυτής της υπόθεσης. Ο κ. Παπασταύρου είχε έναν σημαντικό ρόλο δίπλα στον προηγούμενο πρωθυπουργό και ως προς τον πολιτικό του ρόλο μπορώ να σας πω ότι βοήθησε τη χώρα». Κάτι που, όπως λένε κύκλοι του κ. Σαμαρά, «ικανοποίησε τον πρόεδρο». Οι ίδιοι κύκλοι βέβαια νωρίτερα άφηναν να διαρρέει οργισμένα ότι η αρχική στάση Μητσοτάκη στη Βουλή απέναντι στην επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν «ηθικό και πολιτικό unfair». Το επεισόδιο τελείωσε, αλλά ήρθε το επόμενο με τα περίφημα τιμολόγια στον κατηγορούμενο για εκβιασμούς Παναγιώτη Μαυρίκο. Η ενόχληση από την αποκάλυψη τιμολογίων για υπηρεσίες προς τη Ν.Δ. ήταν εύλογα έντονη. Ωστόσο, μετά την αρχική τοποθέτηση για «ένα τιμολόγιο που δεν πληρώθηκε ποτέ» και την αποκάλυψη νέων που είχαν πληρωθεί, η Συγγρού θέλησε να διαχωρίσει τη θέση της από την περίοδο Σαμαρά, επικαλούμενη ότι όλα αυτά αφορούν στο παρελθόν.
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αλλωστε, υπήρχαν σοβαρότερα ζητήματα στην ατζέντα. Οπως το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τήρησε σωστή στάση και δεν δέχτηκε να υπάρξουν στο κοινό ανακοινωθέν αντικυβερνητικοί αστερίσκοι και σημειώσεις, όπως απαιτούσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Λίγα 24ωρα αργότερα, όμως, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς έδωσε το δικό του στίγμα, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «αδίστακτο» και «ανεύθυνο» και την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τον τόπο» και «τσίρκο», λέγοντας ότι «παρέδωσα κράτος και εκείνοι το κατάντησαν ένα απέραντο hot spot». Ηταν η σειρά του κ. Μητσοτάκη να ενοχληθεί, καθώς εξέλαβε το timing και τους τόνους της παρέμβασης Σαμαρά ως κίνηση με στόχο όχι μόνον τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον ίδιο σε σχέση με τη στάση που κρατά η Ν.Δ. στο Μεταναστευτικό.
Οι κινήσεις της Ν.Δ. στο θέμα του Παπαγγελόπουλου
Την ίδια ώρα, η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή περνά την πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Αφορμή ήταν η απόφαση της Ν.Δ. να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να παράσχουν εξηγήσεις για ό,τι έγινε μετά την αναφορά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή… Ακολούθησε η αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής από πλευράς Ν.Δ., με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποχωρεί και τη θέση του να παίρνει ο Μάκης Βορίδης.
Οι πληροφορίες από τη Συγγρού λένε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε ζητήσει από καιρό να φύγει, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και πάντως του ζητήθηκε να φύγει τώρα. Αγγελιοφόρος ήταν ο γραμματέας της Κ.Ο., Κώστας Τσιάρας, αλλά η αντίδραση που εισέπραξε δεν ήταν και η… καλύτερη! Τώρα η Συγγρού επιμένει ότι η κίνησή της έχει έναν και μόνον έναν στόχο: την προάσπιση της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας από τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, κάτι που περιγράφεται και στο αιτιολογικό του αιτήματός της. Ολα αυτά είναι σωστά, αλλά ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του προϊστορία είναι γνωστή.
Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο (με τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές επαφές, εξού και η δήλωσή του ότι δεν τον ψήφισε για Πρόεδρο), ενώ είναι γνωστές και οι άριστες σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή, στην κυβέρνηση του οποίου κατείχε σημαντικά πόστα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που ανήκει στο καραμανλικό μπλοκ, είπε μιλώντας στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ότι «το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος» και ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη να προσέχει όταν μιλάει δημόσια.
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν κρύβει τις σχέσεις του με το σύστημα Σαμαρά, έχει ζητήσει την παραίτηση Παπαγγελόπουλου, ενώ μαζί με τον Χαράλαμπο Αθανασίου «δείχνουν» παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή. Θέση που πολύ προσεκτικά αποκρούει ο κ. Βορίδης, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι πρόωρα. Με εμφανώς σκληρή κριτική στάση, πάντως, ο κ. Βορίδης κάνει λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια, για διαμόρφωση πλαισίου, όπως λέει, για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τη νυν «κυβέρνηση Λουκασένκο», όπως τη χαρακτήρισε. Ωστόσο, πολιτικά το πλεονέκτημα βρίσκεται… απέναντι! Η εικόνα και η φήμη του Δ. Παπαγγελόπουλου είναι αυτή ενός σκληρού, αλλά αδέκαστου πρώην δικαστικού, που αυτή τη στιγμή συνδράμει στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα στην κοινή γνώμη έναντι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δημιουργεί ασπίδα προστασίας στον αναπληρωτή υπουργό και την καχυποψία ότι επιχειρείται να εμποδιστεί το έργο του. Ακόμη πιο εντυπωσιακό; Αυτή την εικόνα προβάλλει και το εξαιρετικά ευαίσθητο στα θέματα ολιγαρχών και διαπλοκής Βερολίνο!