Σε αναδιάρθρωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρά ο Βίτσας
<p>Εκφράζοντας τη στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα</p>
Σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί με δομές λειτουργίας, αλλά και οργάνωσης της διαχείρισης των κέντρων φιλοξενίας με το διορισμό διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.
Το υπουργείο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δομή λειτουργίας και θα έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας για τα προσφυγικά ζητήματα.
Όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το προσφυγικό του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, "πρέπει να ενισχύσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, ώστε να έχει δομή. Προετοιμαζόμαστε μέσα στη διαδικασία συγκρότησης του υπουργείου για τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας, που θα πρέπει να έχουν διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπεύθυνου του υπουργείου και όπου να υπάρχει τοπική έκφραση του οικείου δήμου".
Ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι ως την Κυριακή θα είναι διαθέσιμες 9.000 νέες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ενώ την επόμενη εβδομάδα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ετοιμάσει άλλες 10.000 θέσεις. Επίσης, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μικρών, πολύ προσωρινών δομών φιλοξενίας στους δήμους έξω από την Αττική.
Όταν η ελπίδα των προσφύγων ότι μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα αντικατασταθεί από την αμηχανία ή την απελπισία, "θα πρέπει να φροντίσουμε να τους ενημερώσουμε και να τους περιθάλψουμε". Αυτός ο σχεδιασμός, επισήμανε ο κ. Βίτσας, έχει τρία επίπεδα: τη φιλοξενία τους σε κέντρα φιλοξενίας, τη δημιουργία μικρότερων και καλύτερων δομών φιλοξενίας με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη δημιουργία προγραμμάτων παιδείας και εργασίας σε όσους χρειαστεί να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα.
Το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα οι πύλες Ε1 και Ε2, κατά την άποψη του κ. Βίτσα, θα πρέπει να λειτουργεί ως δομή πρώτης φιλοξενίας από τα νησιά για περίπου 1.000 ανθρώπους πριν προωθηθούν στις άλλες δομές φιλοξενίας.
Για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι "καθήκον μας αύριο, πολιτικό καθήκον μας, είναι να επιμείνουμε ότι η ΕΕ και η Ευρώπη δεν είναι ένας χώρος κλειστών συνόρων". Επίσης, σχολίασε ότι "ο Γιάννης Μουζάλας παλεύει να έχουμε μια επωφελή συμφωνία για τους πρόσφυγες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ιδέα της δημοκρατικής Ευρώπης και για την Ελλάδα", ενώ τόσο για τον κ. Μουζάλα όσο και για τον κ. Καμμένο σχολίασε ότι "έχουν προσφέρει πάρα πολλά στη διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα και είναι κρίμα που δημιουργείται ανάμεσά τους ένα ζήτημα που δεν αφορά το προσφυγικό".
Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη "αναμετράται η ευρωπαϊκή προοπτική με τη διάλυσή της, η νομιμότητα με την καταπάτησή της και ο ρεαλισμός κινείται πλάι πλάι με τον πολιτικό κυνισμό"."Κάποτε γράφαμε για την Ευρώπη- φρούριο. Ήταν μια προφητεία που τότε φάνταζε μια υπερβολή", συνέχισε. "Σήμερα όμως το φρούριο είναι μια ορατή πραγματικότητα δια γυμνού οφθαλμού και το βλέπουμε στην Ειδομένη, στις κοινές περιπολίες των βαλκανικών χωρών, στο νατοϊκό στόλο στο Αιγαίο".
Ο κ. Λάμπρου εξέφρασε και την στήριξή του στον Γιάννη Μουζάλα λέγοντας "δεν θα μπω στην ουσία της υπόθεσης, γιατί δεν υπάρχει υπόθεση. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που μέσα από τις συλλογικές επεξεργασίες και αποφάσεις της κυβέρνησης, του κόμματος και πολλών άλλων έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει ένα μικρό θαύμα, γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με όλα τα λάθη και τα προβλήματα, είναι ένα μικρό θαύμα. Τον στηρίζουμε ανεπιφύλακτα".
Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ελένη Σπαθανά, επισήμανε ότι το προσφυγικό είναι μια διεθνής και ευρωπαϊκή υποχρέωση. "Αυτή τη στιγμή είναι ένα κρας τεστ γιατί βλέπουμε να αντιστέκονται σε αυτή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι ίδιοι οι εμπνευστές της. Αυτό είναι ένα ζήτημα σοβαρό, είναι ένας πυρήνας δικαιωμάτων από τον οποίο αν υπαναχωρήσουμε δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει".
Η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος μέλος του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι δεδομένο πως "μετατρεπόμαστε από μια χώρα τράνζιτ σε χώρα υποδοχής και πρέπει να δούμε τη μετάβαση αυτή με ψυχραιμία". Η ίδια εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα σχετικά με το ζήτημα της παραίτησης.
"Στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει τίποτα αποδεκτό που δεν σέβεται το διεθνές προσφυγικό δίκαιο", τόνισε η Καλλιόπη Στεφανάκη, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. "Οτιδήποτε εφαρμοστεί θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαδικασία του ασύλου. Η μαζική επιστροφή χωρίς εγγυήσεις για την προστασία ατομικά του κάθε πρόσφυγα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή".
"Όσο και αν όλα δείχνουν ότι υπάρχει συρρίκνωση της προστασίας του πρόσφυγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κομβικής σημασίας να στηρίξουμε αυτό που από κοινού έχει χτίσει η κοινή συνύπαρξη των ευρωπαϊκών κρατών γύρω από την προστασία του πρόσφυγα. Γυρίζοντας μόνο στα εθνικά καθεστώτα και στην προστασία του πρόσφυγα όπως την αντιλαμβάνεται κάθε χώρα έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί στα τείχη που θα σηκώνουν δεν θα υπάρχει κανένα θεσμικό αντίβαρο", συμπλήρωσε η ίδια.
Τέλος, ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, σχολίασε ότι στους όρους της συμφωνίας Ευρώπης- Τουρκίας "οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται όχι ως άνθρωποι αλλά σχεδόν ως εμπορεύματα", ενώ θέτει και προϋποθέσεις στη μετεγκατάσταση "που δεν είναι νόμιμες και δίκαιες". "Η συμφωνία όπως είναι στο τραπέζι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στην εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων των προσφύγων. Η όλη συμφωνία έχει νομικά και ηθικά κενά και οι αλλαγές που συζητούνται τις τελευταίες ώρες είναι ένα φύλλο συκής, δεν θα αλλάξουν την ουσία των προβλημάτων, είναι διακοσμητικές ως επί το πλείστον και όπως είναι η συμφωνία στο τραπέζι εξακολουθεί να είναι ένα τρομερό χτύπημα στο σύστημα ασύλου", πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καβαδία και Γιώργος Ψυχογιός, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου.