Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη 1 πμ οι διαβουλέυσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό μεταξύ των 28 κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από πέντε και πλέον ώρες συζήτησης, οι ηγέτες των 28 κρατών συμφώνησαν πάνω στο προσχέδιο συμφωνίας του Ντόναλντ Τουσκ και αύριο θα το παρουσιάσουν στην τουρκική πλευρά στο πλαίσιο μίας διαπραγμάτευσης που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προαναγγέλλουν πως θα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη σημερινή.

Είναι αξιωσημείωτο πάντως πως με τη λήξη της συνεδρίασης δεν ακολούθησε συνέντευξη Τύπου ως είθισται, παρά τις διαρροές για το αντίθετο λίγες ώρες πριν.

To tweet του εκπροσώπου του Ντόναλντ Τουσκ

Τι προβλέπει η συμφωνία των 28

Το αναθεωρημένο κείμενο, που δόθηκε στους ηγέτες, έχει μόνο μερικές αλλαγές, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δεν διευκρινίζει πως δεν είναι σημαντικές.

Δεν υπάρχουν αλλαγές για τα χρήματα, την απελευθέρωση θεωρήσεων, οι μόνες διορθώσεις, όπως ισχυρίζεται, είναι το γεγονός πως οι περιπτώσεις θα αξιολογούνται ατομικά, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και η Υπατη Αρμοστεία.

"Ή συμφωνούμε ή έρχονται νέες Ειδομένες"

Το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητη για την ανακούφιση της γηραιάς ηπείρου, και πρωτίστως της Ελλάδας, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

"Ή συμφωνούμε με την Τουρκία ή θα δημιουργηθούν πολλές ακόμα 'Ειδομένες'", επεσήμανε ευρπωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος διαμήνυε πως θα προσληφθούν δικαστές, εμπειρογνώμονες ασύλου, μεταφραστές και διερμηνείς που θα ελέγχουν την διαδικασία για το ποιοι χρειάζονται άσυλο.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης εκφράστηκαν οι ενστάσεις της Κύπρου στο θέμα των κεφαλαίων που προσφέρει η ΕΕ στην Τουρκία, με την προσπάθεια των κρατών να εστιάζει στην σωστή διατύπωση της συμφωνίας προκειμένου να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές.

Τριμερής Νταβούτογλου-Τουσκ-Γιουνκέρ την Παρασκευή

Τριμερής συνάντηση μεταξύ των Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ και Αχμέντ Νταβούτογλου ορίστηκε για το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η συνάντηση ίσως πραγματοποιούνταν απόψε, ωστόσο, λόγω της καθυστερημένης άφιξης του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, αυτή θα γίνει το πρωί στις 08:00. Όπως έγινε γνωστό, σε αυτή θα λάβει μέρος και ο Μαρκ Ρούτε.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που πρέπει να δώσει στην Τουρκία η ΕΕ και στο ζήτημα αυτό η ενότητα είναι αρραγής. Αυτή τη στιγμή αναζητείται τρόπος για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κύπρου, η οποία επισημαίνει πως λόγω της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας έχουν παγώσει έξι κεφάλαια προς την Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό γίνονται διαβουλεύσεις για τη σωστή διατύπωση της απόφασης ώστε να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές.

Δεύτερη δυσκολία παρουσιάζεται στην εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς για να λειτουργήσει λογιστικά, η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη και πρωτίστως την Ελλάδα, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να μην επωμιστεί το βάρος σχεδόν αποκλειστικά η Αθήνα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. 

Αυστηρό μήνυμα Νταβούτογλου: "Δεν θα ανεχτούμε συμφωνία που μετατρέπει την Τουρκία σε ανοιχτή φυλακή μεταναστών"

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως παρατηρεί κάποιες δυσκολίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας για την μεταναστευτική κρίση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις αυριανές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ…ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

«Τις συζητήσαμε αυτές με την (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.

«Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό…Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετανάστες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Διαφωνία Σουηδίας-Βρετανίας και παρέμβαση Τσίπρα

Νωρίτερα κατατέθηκε μία πρόταση για το κείμενο συμπερασμάτων από τη Σουηδία, την οποία είχαν εγκρίνει οι Σοσιαλιστές. Σύμφωνα με αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία ευρείας διαβούλευσης πάνω στον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων που στοχεύει σε μία δίκαιη αγορά εργασίας ακι ενός κράτους πρόνοιας.

Ωστόσο, η πρόταση προσέκρουσε στις ενστάσεις της Βρετανίας που μπροστά στο δημοψήφισμα για το Brexit το καλοκαίρι θέλησε να κρατήσει αποστάσεις. 

Η τοποθέτηση των Βρετανών προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε πως "δεν είναι δυνατόν σε τέτοιες συνθήκες να έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε σχέδιο σχετίζεται με την κοινωνική αλληλεγγύη". Μετά τις ενστάσεις αυτές, δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση θα γίνει αποδεκτή εν τέλει.