του Γιάννη Πολίτη

Η Φώφη Γεννηματά, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της όσον αφορά, την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε πράξη όσα είχε αναφέρει προ καιρού και απέστειλε επιστολή τόσο στον Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητάει συνάντηση τόσο με τον κ. Θεοδωράκη όσο και τον κ. Παπανδρέου 

Πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση τόσο από την πλευρά του Ποταμιού, -λαμβάνοντας ως δεδομένο όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης στο συνέδριο του κόμματός του- αλλά και από το ΚΙΔΗΣΟ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο κ. Παπανδρέου, είχε προτείνει το διάλογο των δυνάμεων του κέντρου από μηδενική βάση, πηγαίνοντας μάλιστα και ένα βήμα παρά πέρα λέγοντας ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα ήταν καλό να προταθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την ηγεσία του νέου σχήματος.

Πάντως πηγές του Ποταμιού, μιλώντας στα parapolitika.gr, δήλωναν με νόημα ότι θα μελετήσουν την πρόταση της κ. Γεννηματά, και σύντομα θα τοποθετηθούν επί του θέματος. 

Αναλυτικά η επιστολή

«Η χώρα καθημερινά βυθίζεται όλο και περισσότερο από την ανικανότητα και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα στον χώρο της δεξιάς, έχει ήδη καταστεί φανερό ότι πίσω από το «κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές. Διαμορφώνονται καθημερινά συνθήκες εθνικής ασφυξίας και το ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία είναι αν το πολιτικό σύστημα θα ανταποκριθεί στην ιστορική του ευθύνη.

Μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες αναδύεται πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη διαμόρφωσης μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης για τη χώρα, γύρω από την οποία θα συσπειρωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Για τις πραγματικές αλλαγές και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την υπέρβαση της κρίσης, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς.
Είναι μια απαίτηση όλων των  προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, που διαλύει εγωισμούς, εμμονές, παθογένειες και λάθη που ταλάνισαν το χώρο μας. Είναι μια ανάγκη που μας ξεπερνά όλους.

Πριν λίγο καιρό διατύπωσα ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημοσίως μια συγκεκριμένη πρόταση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας. Μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορεί από κοινού να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία.

Με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού, κυρίαρχου προοδευτικού πόλου εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.

Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Γνωρίζω ότι και εσείς συμφωνείτε με την ανάγκη και έχετε εκφράσει την βούληση για την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Γνωρίζω επίσης καλά ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και ότι σε μια τέτοια προσπάθεια απαιτείται να προστατεύσουμε τις ειλικρινείς προθέσεις τερματίζοντας οριστικά μια εποχή καχυποψίας.

Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ– ΔΗΜΑΡ- Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου που έτυχε σημαντικής ανταπόκρισης και δημιούργησε θετική δυναμική στην κοινωνία. Πιστεύω ότι είναι η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα. Χωρίς αλαζονεία, καπελώματα, μηχανισμούς, μικρομεγαλισμούς αλλά με αλληλοσεβασμό, προστατεύοντας την ειλικρίνεια των προθέσεων όλων.

Να ξεκινήσουμε μαζί μια βαθιά πολιτική διαδικασία στην οποία θα προτάξουμε πρώτα και κυρίαρχα τις προοδευτικές θέσεις και αξίες που μας ενώνουν. Γιατί οι πολίτες περιμένουν πρώτα τα πολιτικά προτάγματα.

Ο χώρος δεν έχει ανάγκη συγκολλήσεις στελεχών ή μηχανισμών. Έχει ανάγκη ένα πολιτικό big bang ελπίδας στη βάση που θα προκαλέσει ξανά το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι πιστεύω ώρα να προχωρήσουμε με την ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων, και συλλογικοτήτων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου, σε ένα πολιτικό-προγραμματικό διάλογο, που θα οδηγεί στην διατύπωση κοινών θέσεων για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Ο ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος θα πρέπει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στους προοδευτικούς πολίτες σε όλη τη χώρα, σε αντιδιαστολή με ελιτίστικες λογικές και «αυθεντίες» που εξαντλούνται σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην της κοινωνίας.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να προχωρήσουμε στην συγκρότηση επιτροπής, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που θα οργανώσει αυτόν τον πολιτικό διάλογο. Επιτροπή με τα κατάλληλα πρόσωπα που κάθε κόμμα ή συλλογικότητα θα υποδείξει. Επιτροπή που θα λειτουργήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να καταλήξει, σε συγκεκριμένη Πρόταση-Εισήγηση για το νέο κοινό Προγραμματικό Πλαίσιο που θα αποτελέσει την πολιτική βάση και προϋπόθεση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που επιδιώκουμε.
Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να γίνει με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά και δεν μπορεί να εκφυλιστεί σε ατέρμονη διαδικασία που δεν καταλήγει και ακυρώνει στην πράξη το εγχείρημα.

Μια τέτοια εξέλιξη ανεξαρτήτως προθέσεων στην πράξη ενισχύει τον κίνδυνο εγκλωβισμού των πολιτών στο αδιέξοδο δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας επομένως είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων, και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό τα Κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να συντονίσουν την δράση και τις πρωτοβουλίες τους στην Βουλή. Με τη βεβαιότητα ότι όλοι έχουμε την συναίσθηση της ευθύνης να ανταποκριθούμε στο έντονο και αγωνιώδες αίτημα της ενότητας του χώρου, πιστεύω ότι πρέπει να προγραμματίσουμε άμεσα μια συνάντηση, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.

Να στήσουμε μέτωπα αξιών και θέσεων απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Να τελειώσουμε την εποχή πολυδιάσπασης του χώρου μας. Να αναδείξουμε μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Είναι ιστορική επιταγή».

Με εκτίμηση
Φώφη Γεννηματά