Των Θανάση Φουσκίδη-Δημήτρη Γιαννακόπουλου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ρήξης μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου, υπό το βάρος της δύσκολης για τη χώρα συγκυρίας, αλλά και λόγω της ενεργοποίησης του ενστίκτου πολιτικής επιβίωσης του δεύτερου, εξελίχθηκε, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, στο μέτωπο της υπόθεσης Μουζάλα. Οπως, μάλιστα, συνομολογούν οι ίδιοι κύκλοι, σαν... έτοιμος από καιρό, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. περίμενε μια αφορμή για να ξεδιπλωθεί το σχέδιό του αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον, το οποίο στο μυαλό του έχει αποσυνδεθεί πλήρως από την κυβερνητική συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, η αποφυγή της μοίρας του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά και τα δημοσκοπικά δεδομένα που έφερναν προ των πυλών τον κίνδυνο της πλήρους απορρόφησης της δυναμικής του κόμματός του από τον ΣΥΡΙΖΑ στροβίλιζαν εδώ και πολλούς μήνες στο μυαλό του υπουργού Αμυνας. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το γενικότερο πολιτικό κλίμα και ενόψει των εξελίξεων, ο Πάνος Καμμένος είχε μπροστά του δύο δρόμους, με το περιβόητο… σαρδάμ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να του δημιουργεί τις συνθήκες που περίμενε για να αποκτήσουν σάρκα και οστά οι επί χάρτου σχεδιασμοί του. 

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η μία πιθανότητα είναι να επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να υποχωρήσει μπροστά στο ενδεχόμενο ενός μοιραίου για την κυβέρνηση «ατυχήματος», που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχει επιτύχει μια σημαντική νίκη στο επικοινωνιακό πεδίο, αυξάνοντας το γόητρό του. «Θα έχω ρίξει τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης», φέρεται να έχει πει ο ίδιος σε συνομιλητές του.  Αν, τελικώς, το Μαξίμου δεν κάνει πίσω, τότε επιστρατεύοντας την εμπειρία του παρελθόντος, είναι αποφασισμένος να δρομολογήσει την ηρωική του έξοδο από την κυβέρνηση, βάζοντας τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Η προοπτική αυτή ενισχύεται με φόντο και τις δεδομένες διεργασίες για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά και τις διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Νίκου Παππά για είσοδο νέων παραγόντων στην εξίσωση της διακυβέρνησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις και αποφάσεις του υπουργού Αμυνας είναι η πρόθεση του Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων – γεγονός που αυτόματα θα τον φέρει πιο κοντά με τους πολιτικούς σχηματισμούς της Κεντροαριστεράς. «Αν αισθάνονται καλύτερα με τον Λεβέντη, τη Φώφη και τον Θεοδωράκη, ας προχωρήσουν με αυτούς», λένε στελέχη πέριξ της ηγεσίας των ΑΝ.ΕΛ.

Το κυβερνητικό αλαλούμ με το όνομα της «Μακεδονίας», που έφερε την υπογραφή του Γιάννη Μουζάλα, έδωσε τη δυνατότητα στον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. να υπερθεματίσει, για πρώτη φορά μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, σχετικά με τις δεξιές ρίζες του πολιτικού του σχηματισμού, να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά της εν υπνώσει Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, που είχε εξελιχθεί σε παρατηρητή των πεπραγμένων των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και να εκπέμψει διακριτό πολιτικό στίγμα. Κυρίως, του έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει πολιτικό άλλοθι για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση που μέσα σε ένα βράδυ ανέτρεψε το σύνολο της επιχειρηματολογίας και των εξαγγελιών της, αλλά και τη διαφοροποίησή του.

«Οταν μπήκαμε στην κυβέρνηση, είχαμε ξεκαθαρίσει πως η “κόκκινη γραμμή” μας θα ήταν τα εθνικά θέματα. Οταν αυτή παραβιάστηκε διαφοροποιηθήκαμε δημόσια και έντονα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. στα στελέχη του κόμματός του.  Ολα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες συνιστούν τη «μαγιά» για το προσωπικό πολιτικό plan B του Π. Καμμένου – που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δρομολογήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο το «διαζύγιο» με την πλευρά Τσίπρα. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πολιτικό και γεωστρατηγικό παζλ, από αυτά στα οποία έχει μόνιμη έφεση ο Ελληνας επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας που έχει με τον ρωσικό παράγοντα και οι σχέσεις… αίματος που έχει δημιουργήσει με τον σημαντικότερο εν Ελλάδι εκπρόσωπό του, τον Ιβάν Σαββίδη.

Εχοντας πάρει εδώ και καιρό αποστάσεις από τη στρατηγική Τσίπρα για συμπόρευση με την Αγκελα Μέρκελ, ο Πάνος Καμμένος αναζητά την πολιτική του Εδέμ στη γοητεία της… βότκας -που προτιμά ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης (αν και ο ίδιος ο υπουργός παραμένει πιστός στα ελληνικά προϊόντα και το αγαπημένο του ούζο) και στο μυστηριακό τοπίο της ρωσικής μοναστικής κοινότητας του Αγίου Ορους, με την οποία έχει καλλιεργήσει διαχρονική επαφή-, καθώς και στις τεχνηέντως εκπεφρασμένες πολιτικές φιλοδοξίες του επιχειρηματία από το Ροστόφ - στοιχεία, που όπως θεωρεί ο ίδιος, του δίνουν τον αέρα που χρειάζεται για να παίξει… πολιτική ρώσικη ρουλέτα στην πιο κρίσιμη καμπή της δεύτερης περιόδου της διακυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα, αυτή η επιθυμία του Ιβάν Σαββίδη για αύξηση της επιρροής του στην Ελλάδα μέσω εμπλοκής του και στον πολιτικό στίβο (μετά τα επιχειρηματικά του ανοίγματα με τον ΠΑΟΚ, το «Μακεδονία Παλάς» και τη ΣΕΚΑΠ), συνιστά το κλειδί για τα περαιτέρω βήματα του επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., καθώς φαίνεται πως τα μελλοντικά πολιτικά σχέδιά τους τέμνονται στη βάση της -παραδοσιακά ισχυρών εθνικών φρονημάτων- εκλογικής δύναμης της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Π. Καμμένος επέλεξε να αξιοποιήσει στο έπακρο το timing της δήλωσης Μουζάλα για τη Μακεδονία, καθώς η κυβερνητική κρίση των τελευταίων ημερών ακολούθησε το άτυπο πολιτικό μανιφέστο που στοχευμένα διατύπωσε ο Ι. Σαββίδης πριν από το πολυσυζητημένο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο οποίο και «έβαλε φωτιά» με τη διχαστική -όπως χαρακτηρίστηκε- ρητορική του περί του… αδικημένου από το «κράτος των Αθηνών» βορρά, της ανάγκης εκλογής Βορειοελλαδίτη πρωθυπουργού, αλλά και της… κοσοβοποίησης της Θράκης.  Νωρίτερα, ο Π. Καμμένος, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, είχε αναχθεί σε αυτόκλητο υπερασπιστή του Ι. Σαββίδη, μετά τις ακραίες, έως και δυσφημιστικές, όπως είπαν πολλοί, δηλώσεις του για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Η προσβολή στον Ποντιακό Ελληνισμό στο πρόσωπο του Ελληνα Ιβάν Σαββίδη απαιτεί δημόσια συγγνώμη τώρα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε επίπεδο φίλαθλης κοινής γνώμης.  Ωστόσο, το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε για εκείνους που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς Σαββίδη, την οργάνωση και τις διεργασίες του φιλορωσικού μπλοκ στη χώρα και, φυσικά, τις παράλληλες διαδρομές με τον Π. Καμμένο.

Ξεκάθαρη στόχευση του Πόντιου επιχειρηματία είναι η σύσταση της ελληνικής Λίγκας του Βορρά, με τον υπουργό Αμυνας να ενθαρρύνει και να ενισχύει ποικιλοτρόπως την προοπτική αυτή, ενώ εσχάτως δείχνει περίτρανα την επιδίωξή του να ταυτιστεί με το όλο εγχείρημα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είχαν αποκαλύψει από τον Ιανουάριο κιόλας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το δίδυμο Σαββίδη-Καμμένου, με εφαλτήριο τον μόνιμο αγωγό πολιτικής επικοινωνίας που διατηρεί ο τελευταίος με το σύστημα Καραμανλή (τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι ΑΝ.ΕΛ. στις λεγόμενες «καραμανλικές» περιοχές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην είσοδο του κόμματος στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου), επισκέφθηκε τον πάντα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και κατ’ εξοχήν υπέρμαχο των διπλωματικών ανοιγμάτων στο Κρεμλίνο, πρώην πρωθυπουργό, παρουσιάζοντάς του το σχετικό πλάνο.

Η αντίδραση του κ. Καραμανλή ήταν κάτι περισσότερο από αποστομωτική. «Αυτά είναι αστεία ακόμη και να λέγονται…», είχε διαμηνύσει τότε.  Ωστόσο, ο καραμανλισμός (στον οποίο αναφέρεται τακτικά ο Πάνος Καμμένος, για να υποδηλώσει την απομάκρυνση της Ν.Δ. από τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή) δεν είναι ο μοναδικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι σχετικές επαφές και ζυμώσεις. Βλέπετε, ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ ενεπλάκη ενεργά στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ., δίνοντας γραμμή και υποστηρίζοντας σε όλα τα επίπεδα την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα - την οποία είναι κοινό μυστικό πως ενθάρρυνε και ενίσχυσε ο σημερινός γραμματέας της Ν.Δ. και μέλλων σύζυγος της ανιψιάς του Ιβάν Σαββίδη, Σόνιας, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο τελευταίος τείνει να αποκτήσει ισχυρό ρόλο στο περιβάλλον Σαββίδη, με τις πληροφορίες να τον θέλουν είτε σε κομβικό πόστο στον ΠΑΟΚ είτε προτεινόμενο από την ομάδα της Θεσσαλονίκης για την προεδρία της ΕΠΟ.  Τον Απ. Τζιτζικώστα πριμοδότησε θερμά και ο Πάνος Καμμένος, καθώς οι δυο τους είχαν ουκ ολίγες κοινές αναφορές, όπως το θρησκευτικό ακροατήριο, το… Αγιον Ορος και βεβαίως τον ίδιο τον Πόντιο επιχειρηματία.

Ο Μητσοτάκης είναι ενήμερος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες διαρροές, είναι όχι μόνο ενήμερος για τις συγκεκριμένες ζυμώσεις, αλλά και τις βλέπει με θετικό μάτι, εν είδει αντίβαρου στο σχέδιο Τσίπρα για κεντροαριστερή συμμαχία, στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Με κάποιον πρέπει να κυβερνήσεις αν βγεις πρώτο κόμμα», είναι το μότο που επικρατεί στις τάξεις των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία σπεύδουν να ενισχύσουν τα εν λόγω σενάρια, επαναφέροντας στο προσκήνιο το καλό επίπεδο των επαφών του Πάνου Καμμένου με την οικογένεια Μητσοτάκη.  Εξάλλου, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. ήταν εκείνος που επί της ουσίας έβαλε έναν σημαντικό λίθο στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά στα τέλη του 2014, όταν μετά τη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στο ροζ νεοκλασικό της οδού Αραβαντινού, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ Σταύρο Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προτάσσοντας μια υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε κατεβάσει τον Πάνο Καμμένο για πρώτη φορά υποψήφιο βουλευτή στη Β’ Αθήνας το 1993, συμπεριλαμβάνοντάς τον μάλιστα στο «ρεύμα επιρροής». Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως το πρώτο ραντεβού της Ντόρας Μπακογιάννη, τον προηγούμενο μήνα, όταν ανέλαβε τον Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ., ήταν με τον Πάνο Καμμένο, στο στρατηγείο της Κατεχάκη.

Ο νέος δεξιός φορέας, που μπορεί να «χτυπήσει» μέχρι και 10%-15%

Είναι σαφές πως οι παρασκηνιακές κινήσεις περνούν πλέον σε άλλο στάδιο και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, καθαρά δεξιών χαρακτηριστικών. Σκοπός, η πλήρης απορρόφηση του μέρους του εκλογικού σώματος της παραδοσιακής Δεξιάς που δεν καλύπτεται από τη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο και που, ταυτόχρονα, οι αστικές του αναφορές το απέτρεψαν από το να αναζητήσει καταφύγιο στη Χρυσή Αυγή.  Ενδεικτική της κινητικότητας που αναπτύσσεται είναι η ολική επαναφορά του επίσης γνωστού για τις λαϊκοδεξιές του απόψεις, αλλά και για τις άκρες του στους κόλπους της Εκκλησίας και του Αγίου Ορους, πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος είχε ταχθεί επίσης στο πλευρό του Απ. Τζιτζικώστα στη διάρκεια της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας, ενώ η επαφή του με τον Πάνο Καμμένο είναι συνεχής. Ο νέος δεξιός πυρήνας που οραματίζονται οι Καμμένος και Σαββίδης, με τη συμμετοχή όλων όσοι είναι ή αισθάνονται πολιτικά άστεγοι στο υπάρχον τοπίο της ελληνικής Κεντροδεξιάς, υπολογίζεται, με βάση τις αναλύσεις των επιτελών τους, πως θα μπορούσε να «χτυπήσει» ποσοστό της τάξης του 10%-15%, καλύπτοντας το ακροατήριο που αποτελείται από στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, λαϊκούς δεξιούς, παλαιοημερολογίτες (στους κύκλους των οποίων ο Π. Καμμένος έχει υψηλή δημοφιλία), υπέρμαχους των εθνικών θεμάτων και πιστούς στις αρχές της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό στις συζητήσεις περί δεξιού σχηματισμού συμπεριλαμβάνεται μόνιμα και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Φραγκούλης Φράγκος.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως οι παροικούντες την εγχώρια ποντιακή Ιερουσαλήμ επιμένουν πως, αν δεν έχει γίνει ήδη, θα υπάρξει άνοιγμα και στην πλευρά του επίσης Ποντίου Δημήτρη Μελισσανίδη, για τις σχέσεις του οποίου με τον Πάνο Καμμένο έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά (μέχρι και για παρεμβάσεις του υπουργού για χάρη του). Επίσης είναι γνωστός από καιρό ο ποδοσφαιρικός δίαυλος που έχει ανοίξει με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ. Σε αυτή την παράμετρο αποδίδουν οι γνωρίζοντες και το… ξέσπασμα του δικηγόρου του Δ. Μελισσανίδη, Φαήλου Κρανιδιώτη, για το θέμα Μουζάλα, το οποίο και τον οδήγησε εκτός Ν.Δ.  Ιδιαίτερα σημαντικό από σημειολογικής πλευράς είναι και το γεγονός της αποκάλυψης ενός e-mail, προϊόντος υποκλοπής από την εφημερίδα «Die Zeit», σύμφωνα με το οποίο ο Πάνος Καμμένος είναι ο Ελληνας πολιτικός που συμπαθούν ιδιαίτερα ορισμένοι από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ρωσικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι.   

ΑΔΕΙΑ

 Οι ζυμώσεις για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, αλλά και η προώθηση των γενικότερων πολιτικών σχεδίων Καμμένου-Σαββίδη περνούν, όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα από την κοινωνική απήχηση και την προβολή των θέσεών τους.  Στο πλαίσιο αυτό, ο τελευταίος σπεύδει να εκμεταλλευθεί το τοπίο που έχει δημιουργηθεί λόγω των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για αναδιάταξη της εγχώριας τηλεοπτικής πραγματικότητας, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απόκτηση άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, -πάντα με τη μεσολάβηση του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ.- επισκέφθηκε επανειλημμένως το Μέγαρο Μαξίμου και συνομίλησε με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.