Του Δημήτρη Γιαννόπουλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διακριτικά μεν, έντονα δε παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από βουλευτές και στελέχη για τα τεκταινόμενα στην κεντροδεξιά παράταξη, ενώ στέλνει μηνύματα προς τη νέα ηγεσία ότι «δεν πρέπει να παραγκωνιστεί κανείς από όσους αγωνίστηκαν για το… μοναστήρι και όχι για τον… ηγούμενο όλα αυτά τα χρόνια». Το μεγάλο γραφείο του πρώην προέδρου της Ν.Δ. βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της Βουλής, μεταξύ αυτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Κώστα Καραμανλή και του γραμματέα της Κ.Ο., Κώστα Τσιάρα. Ομως οι περισσότερες συναντήσεις γίνονται στο μικρότερο γραφείο, της Λ. Αμαλίας, όπου «εδρεύει» η βασική ομάδα των συνεργατών του, οι Σωτήρης Κορομάντζος, Θόδωρος Αμπατζόγλου, Σάκης Ιωαννίδης και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Οι «ζυμώσεις» μακριά από τα… αδιάκριτα βλέμματα πραγματοποιούνται στο εξοχικό του κ. Μεϊμαράκη, στην Αράχωβα, στην παραθαλάσσια κατοικία του στην Ερμιόνη και σπανίως στο διαμέρισμά του στο Χαλάνδρι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής  το πέρασε στην Αράχωβα, με παρέα «φίλων από τα παλιά», κυρίως συνδικαλιστών και μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Εκεί συζητήθηκαν οι προβληματισμοί τους, ενόψει του συνεδρίου, κυρίως για το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου κομματικού οργάνου στα 200 μέλη.

ΜΕ ΒΛΑΧΟ

Δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Μεϊμαράκης ενημερώνεται συχνά για τις προκαταρκτικές διεργασίες από τον γραμματέα του Συνεδρίου, Γιώργο Βλάχο, του στενού «καραμανλικού» μπλοκ, ο οποίος ήταν διαρκώς μαζί του στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Οπως συχνά τα λέει και με την Ντόρα Μπακογιάννη, αφού, πέραν της μακράς φιλίας τους, είχαν θητεύσει την ίδια περίοδο στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, επομένως έχουν πολλά ενδιαφέροντα να συζητήσουν για την κυβερνητική πολιτική και την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η νέα ηγεσία της Ν.Δ. στο Προσφυγικό, στο ζήτημα της παρουσίας του ΝΑΤΟ κ.τ.λ.  Επίσης, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας έχει με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, και τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη. Οι κ. Βλάχος, Μίχαλος, Κορομάντζος, Αμπατζόγλου, Πατούλης και Στυλιανίδης συχνά επισκέπτονται τον κ. Μεϊμαράκη στο σπίτι του και τρώνε μαζί στην παραδοσιακή ταβέρνα «Θανάσης», στο Ρέμα Χαλανδρίου.  Προσφάτως, δε, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. συζήτησε επί μακρόν, κυρίως για τα νεοδημοκρατικά, σε ξεχωριστά ραντεβού με τον Μάκη Βορίδη, τον Κώστα Τασούλα και τον Δημήτρη Σταμάτη.

Μεταξύ των βουλευτών που τον επισκέπτονται στη Βουλή ή στην Αμαλίας είναι οι Μάκης Γιακουμάτος, Μάριος Σαλμάς, Σοφία Βούλτεψη, Σταύρος Καλαφάτης, Μαρία Αντωνίου, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Βαγιωνάς, Μάνος Κόνσολας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Αννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κουκοδήμος και ο διάδοχός του στη μεταβατική προεδρία της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος πάντως, κατά κοινή ομολογία, ως αρχηγός είχε τηρήσει ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους. 

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

 Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Νικήτα Κακλαμάνη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής συναντάται τακτικώς με τον κ. Μεϊμαράκη και δύο φορές τον μήνα συντρώγει με βουλευτές προσκείμενους στον Κ. Καραμανλή, με τους οποίους μοιράζεται τον «πόνο και την οργή» του για τον πρόεδρο (σ.σ.: Επειδή δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες), όπως λέει χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό.

Σε αυτά τα τραπέζια-γέφυρες ανάμεσα σε Καραμανλή και Μεϊμαράκη παρακάθεται ενίοτε και ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος.  Οι κ. Κακλαμάνης και Βλάχος βεβαιώνουν ότι συνάντηση μεταξύ των Β. Μεϊμαράκη και Κ. Καραμανλή δεν έχει υπάρξει έως τώρα μετά τις εσωκομματικές κάλπες της 10ης Ιανουαρίου και την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι φήμες ότι τα είπαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αράχωβα διαψεύδονται. «Ο Κ. Καραμανλής φιλοξενήθηκε σε άλλο σπίτι, ο Β. Μεϊμαράκης ήταν στο δικό του και δεν διασταυρώθηκαν ούτε τυχαία», αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό.  

Κοινή πεποίθηση όσων μιλούν με τον κ. Μεϊμαράκη είναι ότι «ο Βαγγέλης θα αντιδράσει στο Συνέδριο, αν στη νέα Κεντρική Επιτροπή δεν μετέχουν οι έμπειροι κομματικοί από την Αθήνα και την περιφέρεια και αν ο Κυριάκος υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Αντ. Σαμαρά, που θα εκφραστούν κυρίως μέσω του Αδ. Γεωργιάδη». Είναι χαρακτηριστική η φράση που του αποδίδεται: «Δεν θα δεχτώ τους χθεσινούς και τους “τρίευρους”», δηλαδή όσους κατέβαλαν το αντίτιμο των 3 ευρώ για να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την παράταξη. Αναφέρει μάλιστα απερίφραστα ότι «η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μου. Το εκκλησίασμα δεκτό, η εκκλησία όμως έχει κανόνες και απαιτεί σεβασμό». 

ΠΑΡΑΠΟΝΑ

 Οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο Β. Μεϊμαράκης είναι «περίεργο τρένο» και πως οι σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αναγνωρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός τον υποστήριξε, παρότι έχει σοβαρά παράπονα από κάποιους συνεργάτες του, που διακινούσαν σενάρια περί σύμπραξης με τον Αλ. Τσίπρα, αν κέρδιζε στις εσωκομματικές κάλπες.  Οσο για τη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είναι πατρική, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης τον συμβουλευόταν ανέκαθεν. Δεν τον άκουσε όμως όταν το καλοκαίρι τού είπε «να προσέχει με τον Σαμαρά».«Τώρα παραδέχεται το λάθος του. Επρεπε, όταν παρέλαβε τη Ν.Δ., να κάνει ορισμένες αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο, για να λειτουργήσει καλύτερα ο μηχανισμός.  Ο Βαγγέλης έχασε τις εκλογές επειδή θεώρησε ότι η Συγγρού λειτουργούσε με κομματικούς. Και φάνηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ένα τσούρμο καιροσκόποι της Πολιτικής Ανοιξης και του συστήματος Σημίτη», τονίζει σε σκληρό τόνο παλαιός συνοδοιπόρος του κ. Μεϊμαράκη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ.