Ντόρα Μπακογιάννη: "Φαιδρό να ζητάμε εκλογές, αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι"
<p>Συνέντευξη της τομεάρχη Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ στην "Επένδυση"</p>
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την πολιτική της. Στο πλαίσιο αυτό, το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ εκφράζει την ανάγκη για αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, παρ’ όλα αυτά διευκρινίζει ότι θα ήταν φαιδρό για ένα υπεύθυνο κόμμα να ζητά εκλογές μόλις επτά μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.
Η κυρία Μπακογιάννη καλεί όλους όσοι είχαν συνεργασία με τον εκβιαστή Μαυρίκο να δώσουν εξηγήσεις, ζητά από τον κ. Παπαγγελόπουλο να μην κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ μιλά και για τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών υποβαθμίζει εμφανώς το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα.
Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου
Εχετε ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό και όχι μόνο. Η λύση εντέλει δεν θα ήταν οι εκλογές ή μια οικουμενική κυβέρνηση; Γιατί δεν το ζητάτε ευθέως, από τη στιγμή που θεωρείτε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή;
Ο ελληνικός λαός πριν από επτά μήνες έδωσε εντολή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση αυτή έχει σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή. Θα ήταν τουλάχιστον φαιδρό για το υπεύθυνο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επτά μήνες μετά να ζητά ξανά εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδιασμού της παρούσας κυβέρνησης δεν έχουν προηγούμενο. Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η παντελής ανικανότητα στον χειρισμό του προσφυγικού αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι καταστροφική. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.
Η ΝΔ σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται ανάμεσα στις «συμπληγάδες» των δυο πρώην πρωθυπουργών, του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Θεωρείτε ότι οι δύο πολιτικοί πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο στην πολιτική της ΝΔ και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης;
Με τον σεβασμό που πρέπει κανένας να αντιμετωπίζει την ιστορία της παράταξης. Αλλωστε, όλοι οι τέως αρχηγοί της ΝΔ και οι τέως πρωθυπουργοί έχουν το δικό τους ειδικό βάρος. Από εκεί και πέρα, στη ζωή και στην πολιτική κάποιοι κύκλοι κλείνουν και κάποιοι άλλοι ανοίγουν.
Ποιος πρέπει να είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της ΝΔ; Ανησυχείτε μήπως η απότομη στροφή στο κέντρο δημιουργήσει διαρροές από τα δεξιά;
Η Νέα Δημοκρατία είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της χώρας. Θα γίνει μεγάλη, όταν καταφέρει ξανά να εκφράσει ταυτόχρονα και τον πατριώτη -αλλά όχι τον πατριδοκάπηλο- και τον μεταρρυθμιστή του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου. Στόχος μας είναι να εκφράσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους δημιουργικούς Ελληνες που δεν το βάζουν κάτω. Τους Ελληνες που, όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξυπνάνε νωρίς. Αυτό είναι εφικτό, καθώς το έχουμε πετύχει στο παρελθόν. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια με τη στροφή προς τα δεξιά χάσαμε το δυνατό, δημιουργικό κέντρο. Σήμερα αυτό είναι το μεγάλο στοίχημά μας και πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όλες τις προϋποθέσεις να το κερδίσει.
Ποια είναι η στάση σας στο μείζον θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ του υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως κυρίας Τσατάνη;
Η παρέμβαση ενός πολιτικού πρόσωπου σε μια ανακριτική διαδικασία δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Παρασκευόπουλος εκλήθησαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσουν εξηγήσεις. Οφείλουν να το κάνουν, είναι απαραίτητο, έστω και την ύστατη ώρα, το πολιτικό σύστημα να υπερασπιστεί την τιμή του. Δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που πολύ φοβάμαι ότι θα περιοριστεί σε κυβερνητικά πυροτεχνήματα, τα οποία δεν θα μας κάνουν σοφότερους και θα καλύψουν την ουσία.
Πρόσφατα έγιναν πολλές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τους εκβιασμούς του κ. Μαυρίκου και τη σχέση του με τη ΝΔ. Πρέπει να γίνει έλεγχος στις καταγγελίες; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;
Ο κ. Μαυρίκος είναι ένας κοινός εκβιαστής. Η οικογένειά μου και εγώ είχαμε την τιμή να φιλοξενηθούμε συχνά στα πρωτοσέλιδα των εντύπων του και γι’ αυτό τον έχουμε μηνύσει κατ’ επανάληψη. Ολοι αντιληφθήκαμε τις σχέσεις της κρατικής ΕΡΤ με τον κ. Μαυρίκο όταν, λίγο πριν από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ήταν καλεσμένος ως διακεκριμένος αναλυτής και εκδότης, προκειμένου να συκοφαντήσει και να υβρίσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης για τέτοια φαινόμενα. Επιβάλλεται, όμως, να δοθούν εξηγήσεις από όσους είχαν συνεργασία μαζί του.
Η δίδυμη διαπραγμάτευση που ακολουθεί η κυβέρνηση μπορεί να έχει στο τέλος θετικά αποτελέσματα, τόσο για το προσφυγικό όσο και για το κλείσιμο της αξιολόγησης;
Πολύ φοβάμαι ότι η σύνδεση του προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση θα σημαίνει ήττα και στα δύο μέτωπα. Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα θα βρεθεί σε παρατεταμένη αστάθεια, η οποία, αν συνδυαστεί με ένα δυσανάλογο προσφυγικό βάρος, θα καταστήσει την Ελλάδα τόπο ακατάλληλο για κάθε μορφής επένδυση. Από την εξέλιξη των γεγονότων φαίνεται ότι δυστυχώς πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στους δύο τομείς.
Ανύπαρκτη η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ηταν σαρδάμ ή εθνικό ολίσθημα που επιβάλλει παραίτηση η αναφορά του κ. Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»;
Η κυβερνητική κρίση που προέκυψε από ένα αναμφισβήτητο ατόπημα του κ. Μουζάλα δείχνει πόσο προβληματική και στην ουσία ανύπαρκτη είναι η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η παντελής ανεπάρκειά της να χειριστεί από τα απλά διαχειριστικά ζητήματα του προσφυγικού έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που μπορούν να καταστούν μείζονος σημασίας και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Τι βλέπετε να προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας;
Είναι δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη για το πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Θέλω, όμως, να πω ότι η Τουρκία δεν αρκεί απλώς να συμφωνεί. Πρέπει και να εφαρμόσει την επανεισδοχή. Εμείς ως Ελλάδα δεν έχουμε καμία αντίρρηση να προχωρήσουμε στη απελευθέρωση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων (visa) για την Τουρκία, η οποία βέβαια θα γίνει σταδιακά. Ομως, η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια και έως σήμερα έχει εκπληρώσει μόνο τα 35. Επίσης, η Ευρώπη δεν μπορεί να ανοίξει τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια, αν η γειτονική χώρα δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκύρας, δηλαδή αν δεν αναγνωρίσει πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη a la carte. Και το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια Ευρώπη a la carte.