Γεννηματά: Λάθος να συμψηφίζεται το προσφυγικό με την αξιολόγηση
<p>Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης </p>
Το προσφυγικό και η διαχείρισή του, τα δικαιώματα των προσφύγων, η ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών και το ζήτημα της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους δανειστές της «είναι δύο ζητήματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού», δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λευκωσία.
Έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, η κ. Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσον εκτιμά ότι με την πρόσφατη συμφωνία για την προσφυγική κρίση -αν εφαρμοστεί-, μπορεί να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές.
«Ο συμψηφισμός τους είναι λάθος, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ένα θέμα το πώς θα πρέπει να σταθούμε στην αξιολόγηση και ένα δεύτερο ζήτημα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούμε» τόνισε.
Ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, είπε, έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα να διεκδικήσει η χώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για όσο διατηρούνται οι ροές, γιατί βλέπετε ότι δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν σταματήσει, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και βεβαίως να στηρίξει και τις τοπικές κοινωνίες και τις περιοχές της χώρας, που έχουν προφανώς πληγεί από την προσφυγική κρίση.
«Η εικόνα στην Ειδομένης είναι μια εικόνα, που δεν μπορεί να τιμά ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση, αν την ανησυχεί και η έξαρση της τρομοκρατίας στην Τουρκία, η οποία γειτονεύει με την Ελλάδα, η κ. Γεννηματά δήλωσε «καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τη βία, όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται και είναι εξίσου ανησυχητική».
Για την επίθεση στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι μιλάμε για την κατάσταση, που επικρατεί στην Ευρώπη, διότι δεν πρέπει να πάμε σε ένα ευρωσκεπτικισμό, δεν πρέπει να πάμε σε λογική κλειστών συνόρων.
«Ήδη από εχθές υπάρχουν χώρες που ανακοινώνουν το κλείσιμο των συνόρων τους. Άρα αυτή είναι μια εξέλιξη, η οποία έχει συνέπειες στην καθημερινότητά μας, σε αυτό που εμείς θέλουμε να είναι η Ευρώπη, των ανοικτών συνόρων και της ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, της ειρήνης, και της συνεργασίας και της ανάπτυξης των λαών μας και των χωρών μας», ανέφερε.
Η κ. Γεννηματά είπε ότι είναι η πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όμως, πρόσθεσε, «οι σχέσεις μας είναι διαχρονικές έρχονται από το παρελθόν και μάλιστα πολύ βαθιά, έχουμε δεσμούς φιλίας και προσωπικά, αλλά η καρδιά μας και το βλέμμα των Ελλήνων όλων και του κόμματός μου, είναι στραμμένα στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι πάντα στην καρδιά μας».
Υπενθύμισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την διαδικασία και την πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Για το Κυπριακό η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μια, «λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό».
Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου, δήλωσε «εκφράζω για μια ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη του ελληνισμού στις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής, για αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας».
Η κ. Γεννηματά είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Την Πέμπτη, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.