Σχέδιο με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση του Σκάι, ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ο κύριος Μάρδας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

Δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα για το από που θα προέλθουν τα 5 δισ. ευρώ που αναφέρονται ως δημοσιονομικό κενό σήμερα και σημείωσε «πως δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από φόρους με τη σημερινή μορφή τους. Υπάρχουν διάφορα σενάρια υπό συζήτηση σήμερα εντός της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού ο κύριος Μάρδας σημείωσε «μας κατηγόρησαν για πλημμελή φύλαξη των συνόρων της χώρας. Πλέον στην περιοχή βρίσκεται και επιχειρεί το ΝΑΤΟ και βλέπετε και σήμερα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Για τη φράση του ο «Μουζάλας δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο» ο κύριος Μάρδας σημείωσε πως ήταν μία λεκτική υπερβολή.

Δ. Καμμένος: "Δεν έχει λογική η πρόταση Μάρδα"

«Δεν φαντάζομαι ότι αυτοί που σκυλοπνίγονται στο Αιγαίο έχουν επενδύσεις στη UBS έχουν μόνο τα κατ’ ανάγκη χρήματα, ειδικά οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που δεν έχουν το προφίλ στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μάρδας θα το έκαναν απευθείας. Πρέπει να εξηγήσει αυτό που έχει στο μυαλό του γιατί η πρόταση αυτή δεν έχει κάποια λογική», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την Κέλλυ Κοντογεώργη ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

 Χαρακτήρισε «προβοκάτσια τις φήμες που διαδίδονται στις τάξεις των προσφύγων από κάποια μέλη ΜΚΟ τα οποία έχουν ιδιοτελείς σκοπούς ζητώντας την τιμωρία τους».

  Τόνισε ότι «είναι σημαντικό να γίνει η συζήτηση για την δικαιοσύνη την Τρίτη στην βουλή, αλλά πρέπει ο λαός να μάθει και ξεκαθαρίσει η κατάσταση με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά και το θέμα του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και πολιτικός».

ΠΑΣΟΚ: "Συνδέει την προστασία των προσφύγων με τον τραπεζικό λογαριασμό"

«Είναι προφανές ότι η "αξιοπρέπεια" και το "ηθικό πλεονέκτημα" του ΣΥΡΙΖΑ αφού λιάστηκαν, εξαφανίστηκαν», αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος πρότεινε να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και προσφύγων.

Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει τον κ. Μάρδα «υπουργό της "δεύτερης φορά αριστερά" κυβέρνησης» και του καταλογίζει ότι συνδέει «την οφειλόμενη, ηθικά και νομικά, προστασία των προσφύγων με τον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μάρδας είχε σημειώσει ότι «η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε, ή να γίνει μια καινούργια ρύθμιση, αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα τότε έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά μιας κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα».

Ένωση Κεντρώων: "Γελοιοποιούν τον όρο επένδυση"

Τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων ώστε όσοι μπορούν να επενδύσουν στη χώρα μας να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος.

«Αντί να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής φιλόξενη σε επενδύσεις, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν επενδύσεις με τα λεφτά των προσφύγων και των μεταναστών. Μήπως γελοιοποιούν με αυτόν τον τρόπο τον όρο "επένδυση";» ανέφερε ο κ. Καλλιάνος.