Αποκάλυψη μεγατόνων από τον Τσίπρα το βράδυ στη Βουλή
<p>Τι θα πει για τον «νόμο των 13 ημερών» του 2014</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Νόμο «πλυντήριο» για τους μιζαδόρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον οποίο ψήφισε και εφάρμοσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για 13 ημέρες το 2014, προκειμένου να αποφυλακιστούν οι εμπλεκόμενοι σε μεγάλα σκάνδαλα, αναμένεται να αποκαλύψει στην ομιλία του στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη συζήτηση (σ.σ.: επρόκειτο να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες) όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, τα οποία σύμφωνα με το Μέγαρο μαξίμου αποδεικνύουν τη στενή σχέση των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ακόμα, θα αναδείξει την προσπάθεια χαλιναγώγησης της Δικαιοσύνης από τους τότε κυβερνώντες, καθώς θα παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρεμποδιζόταν να κάνει το έργο της.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του αναδεικνύεται ο ρόλος που έπαιξε στην κατασκευή, αλλά και το «ξέπλυμα» σκανδάλων. «Ο νόμος “πλυντήριο” του 2014, ο οποίος “καθάριζε” μεγάλα ονόματα που πήραν μίζες από τα εξοπλιστικά, ρίχνοντάς τους στα μαλακά, είναι ένα δείγμα για το πώς λειτουργούσαν τα κόμματα στο παρελθόν», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η επίμαχη διάταξη (με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα) εφαρμόστηκε για 13 ημέρες, βγάζοντας από τη φυλακή πολλούς κατηγορουμένους για μίζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων και στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος είχε πάρει μίζα 17 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 13 μέρες -και ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυλάκισή τους- η τότε κυβέρνηση δήλωσε ότι έκανε λάθος και απέσυρε τον νόμο, ενώ οι δικαστικές Αρχές ακόμα και σήμερα αγωνίζονται να περιορίσουν τις συνέπειες.
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΤΕ
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα θυμίσει και ότι επί των ημερών Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ψηφιστεί νόμος με τον οποίο απαλλάσσονταν οι τραπεζίτες από τις ποινικές ευθύνες που είχαν για τη δανειοδότηση των κομμάτων και θα δεσμευθεί ότι σύντομα αυτός ο νόμος θα αλλάξει. Ακόμα, θα αναφερθεί στο διακομματικό σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο αφορά περί τα 1.300 αγύριστα δάνεια, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η σχετική έρευνα των εισαγγελικών Αρχών είναι προχωρημένη. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο ξεκίνησε το 1999 και «ολοκληρώθηκε» το 2008, ενώ τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν από το 2000 έως το 2004. Με την υπόθεση αυτή, άλλωστε, είχε ασχοληθεί προσωπικά ο πρώην υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης. Στο πόρισμα Νικολούδη αναφέρεται ότι από την «έρευνα που έκαναν οι εισαγγελικές Αρχές και από τη σχετική έκθεση ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια, τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν». Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Οπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί ακόμα στην υπόθεση Βγενόπουλου, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση (σ.σ.: ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και ο γενικός εισαγγελέας) ζητούν την έκδοση του τραπεζίτη στην Κύπρο, αφού θεωρούν ότι φέρει ευθύνες για τη διάλυση του τραπεζικού συστήματός της, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τα χρήματά τους και τη χώρα να μπαίνει σε καθεστώς Μνημονίου. Στις αρχές της εβδομάδας το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε και έδωσε το «πράσινο φως» για την έκδοση στην Κύπρο των συνεργατών του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να παράσχει κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο γνωστός εκδότης Σταύρος Ψυχάρης θα είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος των ΜΜΕ στον οποίο θα αναφερθεί ονομαστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ δεν έχει εμφανίσει «πόθεν έσχες» αρκετά χρόνια, καθώς επίσης οι «μαύρες τρύπες» στα φορολογικά του (σ.σ.: πρέπει να δικαιολογήσει 80 εκατομμύρια ευρώ) αναμένεται να έχουν ξεχωριστή θέση στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού για τις ευνοϊκές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους των ΜΜΕ και τους κυβερνώντες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ιδιαίτερη μνεία και στα δάνεια που έδιναν οι τράπεζες στα ΜΜΕ χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
O Σταύρος Παπασταύρου και οι εκβιαστές
Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν Ελληνες εισαγγελείς με τον Ερβέ Φαλτσιανί στο Παρίσι αναμένεται να κατατεθούν στη συζήτηση της ερχόμενης Τρίτης. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Φαλτσιανί έδωσε οδηγίες που σχετίζονται με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη χρηματικών ποσών και τη φοροαποφυγή από μεγάλους καταθέτες. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται σημαντικά, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο στην έρευνά τους για τις «λίστες Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς». Σε αυτό το σκέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου (φωτ.), ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει πληρώσει πρόστιμο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ γιατί το όνομά του βρισκόταν στη «λίστα Λαγκάρντ». Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δημοσιογράφοι «τρωκτικά», οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες και ΔΕΚΟ προκειμένου να βγάζουν χρήματα. Ηδη στον ανακριτή βρίσκονται και άλλοι εκπρόσωποι μεγάλων ΔΕΚΟ, οι οποίοι είχαν μπει στο στόχαστρο του Παναγιώτη Μαυρίκου, του Παναγιώτη Μουσσά και του Χρήστου Φράγκου. Σημειώνεται, πως ήδη έχει προφυλακιστεί ο δεύτερος από αυτούς, ενώ οι κύριοι Μαυρίκος και Φράγκου μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων (χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τον καθένα).