Καμμένος: Το Πάσχα η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο
<p>Στην Κύπρο για την εθνική επέτειο της Μεγαλονήσου</p>
Την εκτίμηση ότι ήλθε πλέον και η σειρά της Ελλάδος να εξέλθει του Μνημονίου όπως η Κύπρος διατύπωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, με δήλωσή του από τη Λευκωσία, όπου βρίσκεται προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την εθνικής επέτειο της Μεγαλονήσου της ενάρξεως του αντιαποικιακού αγώνος της ΕΟΚΑ εναντίον των Βρετανών (1 Απριλίου 1955).
Στις σημερινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και άλλοι επίσημοι.
Ο ΥΕΘΑ, με δήλωσή του τόνισε ότι «Με πολύ σεβασμό στους ήρωες και στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο για να προσκυνήσουμε στα Φυλακισμένα Μνήματα τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν κρατώντας ψηλά τη σημαία του ελληνισμού, δίνοντας το αίμα τους για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Ο ελληνισμός ενωμένος προχωρά στο μέλλον.
Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλους τους πολίτες της Κύπρου που με σκληρούς αγώνες έβγαλαν την Κύπρο από το μνημόνιο. Ήρθε πλέον η σειρά της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα έρχονται πολύ καλύτερες μέρες για όλον τον ελληνισμό.
Παρακολουθούμε τις συνομιλίες για το κυπριακό, στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει και είμαστε δίπλα της για μια λύση βιώσιμη η οποία, βεβαίως, θα διασφαλίζει τα εθνικά δίκαια».
Σημειώνεται ότι σαν σήμερα, την 1η Απριλίου 1955, ιδρύθηκε η «Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών» (ΕΟΚΑ) και ξεκινά ο τελευταίος απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνισμού. Για την ελευθερία της Κύπρου από τους Βρετανούς, αυτοδιάθεση και ένωση με την Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα του 1950 στο οποίο το 95,7% των Κυπρίων (και οι Τουρκοκύπριοι) είχε ταχθεί υπέρ της ενώσεως του νησιού με την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα δεν έγινε δεκτό από το Λονδίνο, το οποίο είχε αθετήσει τις υποσχέσεις του, έναντι της Ελλάδος και των Κυπρίων.
Επί μία τετραετία, 1955-1959, σε πόλεις και χωριά της Μεγαλονήσου, τόσο με πολιτικά μέσα (διαδηλώσεις, απεργίες), όσο και ενόπλως έγραψε σελίδες δόξης στην Ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού. Με στρατιωτικό αρχηγό τον Κυπριακής καταγωγής Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, και πολιτικό/πνευματικό ηγέτη τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, έδωσε ήρωες όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ανδρέας Δημητρίου και πλήθος άλλων. Τελικώς ο αγώνας των Κυπρίων θα δικαιωθεί
μερικώς και αντί για ένωση, είχαμε ανεξαρτησία και τελικώς «στο βάθος» διχοτόμηση στο νησί με την τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974.
Λ.Σ.Μ.