Χατζηδάκης: Γιατί παριστάνει την έκπληκτη η κυβέρνηση για το ΔΝΤ;
<p>Ας μην γίνει το ΔΝΤ άλλοθι για την οπισθοδρόμηση του 2015 επεσήμανε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας </p>
«Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι είναι δανειστές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται η συζήτηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» .
Αναφορικά με το σάλο που έχει ξεσπάσει από τις διαρροές του Wikileaks για το ΔΝΤ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «την πρακτική του ΔΝΤ και της τρόικα γενικά την έχουμε ζήσει χρόνια. Την έχουμε υποστεί και εμείς ως κυβέρνηση. Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι είναι δανειστές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται η συζήτηση. Εμείς βιώσαμε διάφορα περισταστικά, συμπεριλαμβανομένου ότι προς το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά δεν έκλεινε η διαπραγμάτευση, διότι ενδεχομένως και τότε το ΔΝΤ είχε τις στοχεύσεις του.
Αυτή την ώρα γνωρίζουμε ότι σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, έχουμε το ΔΝΤ, το οποίο λέει ότι χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και θέλει να την επιβάλλει -πράγμα που δεν ενοχλεί την κυβέρνηση-, θέλει όμως να υιοθετηθούν και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ενοχλούν την κυβέρνηση. Το ΔΝΤ συμπίπτει απολύτως με την κυβέρνηση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και διαφωνεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EFSF δεν θέλουν να ακούσουν για ελάφρυνση του χρέους και είναι πιο ανεκτικοί στις μεταρρυθμίσεις και τέλος έχουμε την κυβέρνηση που θέλει ελάφρυνση του χρέους και δεν θέλει τόσο πολύ τις μεταρρυθμίσεις. Εκεί δημιουργείται μια περίεργη σχέση την οποία έχει βιώσει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, τη βιώνουμε και εμείς. Καθένας από τους τρεις συμμετέχοντες θέλει να επιβάλλει τις απόψεις του.
Το ζητούμενο είναι ποια είναι η δική μας πολιτική. Εδώ και ένα χρόνο, ενώ υπάρχει μια “λεβέντικη” διαπραγμάτευση με την τρόικα με οργή που εκδηλώνεται εντός ή εκτός εισαγωγικών, βλέπουμε ότι η οικονομία πάει προς τα πίσω. Από την πλευρά μας, δεν θα θέλαμε αυτή η ιστορία του ΔΝΤ που προέκυψε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την συγκάλυψη ευθυνών του χτες, αλλά και για την συγκάλυψη μιας αποτυχίας που μπορεί να έχουμε αύριο. Υποπτεύομαι ότι θα μπορούσαν -ίσως- ορισμένοι κύκλοι στην κυβέρνηση να μας οδηγήσουν στο ίδιο έργο θεατές, στο έργο που ζήσαμε πέρυσι με τον κ. Βαρουφάκη...».
Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τη διεξαγωγή εκλογών που ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τονίσει ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία και το προσφυγικό ιδίως, με τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν κάθε ημέρα, η παραμονή της κυβέρνησης είναι επιβλαβής για τον τόπο. Βεβαίως, κάθε αντιπολίτευση εξ' ορισμού δεν είναι οπαδός της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι καθώς περνούν οι μήνες, το πράγμα γίνεται πιο επικίνδυνο. Εμείς πρέπει να ασκούμε μια υπεύθυνη και αυστηρή κριτική και ταυτόχρονα να ετοιμαζόμαστε να είμαστε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση...».