Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΚΟΥ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το σαφές κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές είναι ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική προετοιμασία μετά το επερχόμενο συνέδριο, που, κατά τα φαινόμενα, θα φέρει πολλές αλλαγές σε θεμελιώδη ζητήματα.

Την ώρα που το κόμμα θα βρίσκεται σε εκλογική προετοιμασία, εκείνο που θα περάσει πρώτο στην ατζέντα των αλλαγών είναι αναμφίβολα το ζήτημα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων, το οποίο, μετά την αποκάλυψη των «Παραπολιτικών» για σκέψεις περί θέσπισης ορίου ηλικίας ή θητειών, τίθεται σε νέα βάση. Η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, όπως θεωρείται ότι είναι το συνέδριο, ουσιαστικά θα κρίνει τον βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανανέωση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, αφού έχουν υποβληθεί πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη.

Μια πρόχειρη ματιά στα ονόματα που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. φτάνει για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για βουλευτές που έχουν γράψει χιλιάδες «ώρες πτήσης» στα κοινοβουλευτικά έδρανα, με αρκετούς να έχουν ήδη θητεία πάνω από 10 χρόνια, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς αντιπάλους της κεντροδεξιάς παράταξης να μιλούν για «γηρασμένη» Κ.Ο. Το δεδομένο αυτό έχει οδηγήσει αρκετά από τα στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αλλά και στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται, πως είναι ανάγκη η Ν.Δ. να προχωρήσει σε γενναία ανανέωση των εκλογικών λιστών της, αρχής γενομένης από τους πολιτευτές, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν εκλεγεί στη σημερινή Βουλή. Η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από την ηγεσία του κόμματος. Στην ίδια κατεύθυνση μελετάται και η μείωση της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια πρώην βουλευτών. 

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ανάγκης για ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η Β’ Πειραιά, όπου εκλέγεται ο παλαιότερος εν ενεργεία βουλευτής, Γιάννης Τραγάκης (εξελέγη για πρώτη φορά το 1974), όπως και ο πρώτος επιλαχών, Αν. Νεράντζης (εξελέγη και αυτός για πρώτη φορά την ίδια χρονιά). Το ίδιο ισχύει για την Περιφέρεια Αττικής, όπου Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας εκλέγονται συνεχώς από το 2000, όπως και στη Βοιωτία, με τον Ευάγγελο Μπασιάκο από το 1989, αλλά και σε πολλές περιφέρειες ανά την Ελλάδα, όπως στη Λακωνία, με τον Θ. Δαβάκη να εκλέγεται από το 1993, στην Πέλλα, με τον Γ. Καρασμάνη να εκλέγεται από το 1996, και στη Μεσσηνία, όπου ο πρώτος επιλαχών βουλευτής, Γ. Λαμπρόπουλος, εκλεγόταν συνεχώς από το 1989.

Το ίδιο ισχύει και για τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος εκλέγεται στο Επικρατείας και βρίσκεται στη Βουλή από το 1985 (με διακοπές).

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις δύο μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας. Στην Α’ Αθήνας, η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα από το 1989, μία χρονιά νωρίτερα από τον Νικήτα Κακλαμάνη. Στη Β’ Αθήνας ο Γεράσιμος Γιακουμάτος συμμετέχει στις λίστες της Ν.Δ. από το 1993 και η Κατερίνα Παπακώστα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το 2000. Στις ίδιες εκλογές είχε εκλεγεί και ο Κώστας Τασούλας στα Ιωάννινα, ενώ στη Βουλή που είχε προκύψει από τις κάλπες του 2000 βρέθηκε το 2003 ως πρώτος επιλαχών και ο Σταύρος Καλαφάτης από την Α’ Θεσσαλονίκης.

Στους βουλευτές με μακρά κοινοβουλευτική θητεία ανήκουν και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής τους θητείας εκλέγονται χωρίς σταυρό. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται από το 1989 στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τον ρυθμιστή των εξελίξεων στο κόμμα, αφού, παρά την ήττα του Β. Μεϊμαράκη στις εκλογές, παραμένει ο ισχυρότερος εσωκομματικός πόλος. Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί έναν από τους παλαιότερους βουλευτές της Ν.Δ. αφού εκλέγεται από το 1977, με το μεγάλο κενό του «πολιτικού χειμώνα» όπως χαρακτήριζε ο ίδιος την περίοδο μετά την Πολιτική Ανοιξη.

Σε διαφορετική κατηγορία ανήκει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς από το 1989. Τύποις έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, αλλά η δραστηριότητά του στο «γαλάζιο» παρασκήνιο δείχνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Πρωταθλητές σε ερωτήσεις

Σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν με χαλαρή διάθεση την κοινοβουλευτική τους παρουσία, υπάρχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αποτελούν την αιχμή της αντιπολιτευτικής της δραστηριότητας με τις ερωτήσεις που καταθέτουν σε υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «Πρωταθλητές» σε αυτή τη διαδικασία έχουν αναδειχθεί ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Καράογλου και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, που έχουν υποβάλει πάνω από 100 ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος έχει καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο 123 ερωτήσεις, ο δεύτερος 131, ο κ. Καράογλου 107 και ο κ. Μπουκώρος 102. Αντίστοιχα στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας της Νέας Δημοκρατίας εντός του Κοινοβουλίου βρίσκονται 7 βουλευτές της, με πάνω από 10 ομιλίες έκαστος. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, που έχει 15, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Γ. Βρούτση, που έχει 14, τον βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη, με 13, τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, με 12, και τους Θεόδωρο Φορτσάκη και Σοφία Βούλτεψη με δέκα.

Οι «εξαφανισμένοι» και οι τρεις πρώην

Από τις αλλαγές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μοιραία επηρεάζεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της, σε μια περίοδο που οι τόνοι θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υψηλοί και η αντιπολιτευτική κριτική, αυξανόμενη. Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς «χαλάρωσης», κατά βάση από τους παλαιότερους βουλευτές, αλλά και κάποιους νεότερους, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στη μερίδα των δυσαρεστημένων. Πρόκειται κυρίως για εκείνους που έχουν πλέον δεύτερο ρόλο και διατηρούν χαμηλούς ρυθμούς στην κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, κάτι που έχει γίνει, φυσικά, αντιληπτό από την ηγετική ομάδα του κόμματος.

Στην ομάδα αυτή βρίσκεται μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, που σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το περιοδικό «Επιθεώρηση για την Βουλή και την Ευρωβουλή» (τεύχος Φεβρουαρίου) έχει κάνει μόλις 7 ερωτήσεις στη Βουλή, καθώς και ο Θανάσης Μπούρας (12 ερωτήσεις), ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (19 ερωτήσεις) και ο Γιάννης Τραγάκης, που δεν έχει καταθέσει καμία ερώτηση.

Στους βουλευτές με μικρή κοινοβουλευτική δραστηριότητα, όπως φαίνεται στα στοιχεία του ίδιου περιοδικού, συγκαταλέγονται επίσης οι Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Κοντογεώργος, Μάριος Σαλμάς και Κώστας Τασούλας, όπως και οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Βρούτσης, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Πλακιωτάκης και o βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης. Κοινό σημείο αρκετών από αυτούς είναι ότι έχουν αναφορές στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, ενώ μαζί με άλλους νεότερους βουλευτές έμειναν εκτός του νέου κομματικού οργανογράμματος ή περιορίστηκαν σε δευτερεύοντα ρόλο.

Στην ίδια ομάδα ανήκουν ο πρώην υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Κατσαφάδος και η Ελενα Ράπτη. Επίσης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Κώστας Κουκοδήμος, που, εκτός του ότι δεν έχουν καταθέσει πολλές ερωτήσεις, δεν έχουν μιλήσει καθόλου στη Βουλή. Σημειώνεται ότι τον λόγο στο Κοινοβούλιο έχουν λάβει μία ή δύο φορές, μεταξύ άλλων, οι Γ. Αντωνιάδης, Μ. Αντωνίου, Απ. Βεσυρόπουλος και Στ. Γιαννάκης.

Σε ειδική κατηγορία ανήκουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους βουλευτές που δεν έχουν μιλήσει καθόλου στη Βουλή, ενώ δεν έχουν καταθέσει καμία ερώτηση. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.