Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εισηγήσεις για πιο δυναμικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ., δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται στο μέτωπο της αξιολόγησης, αλλά και των επερχόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών στις οποίες θα έλθει αντιμέτωπος με τον Αλέξη Τσίπρα. Βασικός άξονας των απόψεων που εκφράζουν οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης λογικής είναι πως, μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου, καθώς και τη ρητορική ρήξης που υιοθετεί η κυβέρνηση έναντι του ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι από το Μαξίμου στήνεται σκηνικό… καλοκαιριού του 2015, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της χώρας. «Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

Είτε έχουν αρχίσει πάλι τα επικίνδυνα παιχνίδια, με σκοπό να αποκομίσουν επικοινωνιακά οφέλη, είτε κάνουν τερτίπια εσωτερικής κατανάλωσης, για να αποκλείσουν την πιθανότητα διαφοροποίησης των βουλευτών τους. Σε κάθε περίπτωση, για ακόμα μία φορά δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ξένοι δεν είναι διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουν», επισημαίνει «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός, που συστηματικά ασκεί έντονη κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα. ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΟΥΝ. Κεντρική πηγή των προτροπών για κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Ν.Δ. είναι η λεγόμενη «δεξιά τάση» του κόμματος, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της οποίας θέτουν συνεχώς το θέμα στις συναντήσεις κορυφής που λαμβάνουν χώρα στη Συγγρού μεταξύ του κ. Μητσοτάκη, των αντιπροέδρων και των συντονιστών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αντιπρόεδρος, Αδ. Γεωργιάδης, υπερθεματίζει συνεχώς σε αναφορές στην ανάγκη για ακόμα πιο δυναμικές πρωτοβουλίες στα επόμενα κοινοβουλευτικά μπρα-ντε-φερ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και μια ομάδα βουλευτών με κοινή αναφορά τις καλές σχέσεις με το σύστημα Σαμαρά, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Γ. Βρούτσης και Ν. Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, και ο βουλευτής Επικρατείας, Δ. Σταμάτης.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», αν και το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει τεθεί επισήμως στο τραπέζι του Κυρ. Μητσοτάκη, τα εν λόγω στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την πιθανότητα να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Ο Αλ. Τσίπρας έχει δώσει χρονοδιάγραμμα. Αν αυτό δεν τηρηθεί, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προ του κινδύνου η χώρα να βρεθεί στα βράχια. Επιπλέον, πρέπει να καταδείξουμε ότι το αίτημα περί εκλογών δεν είναι πυροτέχνημα. Αντίθετα, η Ν.Δ. είναι έτοιμη να δώσει κυβερνητική διέξοδο, στην περίπτωση που επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στις αναλύσεις τους. Ενδεικτική της κινητικότητας που αναπτύσσει εσχάτως η δεξιά πτέρυγα ήταν η επιμονή της στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό, την οποία και τελικά επέβαλε, παρά τον σχετικό σκεπτικισμό της κομματικής ηγεσίας.

Αλλωστε, το προηγούμενο διάστημα η Συγγρού είχε διατρανώσει την άποψη πως το συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω των εθνικών του διαστάσεων, είναι το μοναδικό στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τους κυβερνώντες. Ωστόσο, η συνολική απόφαση να ανεβάσουν τους τόνους έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, η ανάγκη διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών (δεδομένης της στροφής προς το Κέντρο που επιχείρησε από την πρώτη στιγμή το σύστημα Μητσοτάκη), καθώς και οι ζυμώσεις για τη σύσταση νέου σχηματισμού στα δεξιά της Ν.Δ. ώθησαν τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση να «σηκώσει» τα θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος του παραδοσιακού δεξιού ακροατηρίου του κόμματος, προχωρώντας σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες (όπως η επικείμενη συζήτηση για την ασφάλεια).

ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

Σε αυτό το κλίμα, στα συρτάρια «γαλάζιου» ηγετικού πυρήνα υπάρχει το σενάριο της κατάθεσης πρότασης μομφής, ωστόσο το περιβάλλον Μητσοτάκη διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα πως μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες συνθήκες κι εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. «Κάθε όπλο που παρέχει το Σύνταγμα για την προστασία της χώρας από μια επικίνδυνη κυβέρνηση είναι αντικείμενο μελέτης. Ομως, πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο timing, αφού συνιστά στρατηγικό λάθος να εξαντλείς τη φαρέτρα σου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει εξαρχής πως δεν τον ενδιαφέρει να γίνει πρωθυπουργός και η Ν.Δ. δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας με τους θεσμούς. Δεν πρέπει, λοιπόν, να εκπέμπεται λάθος μήνυμα στην κοινωνία», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Αναλόγως σκεπτικοί αναφορικά με το σενάριο κατάθεσης πρότασης μομφής εμφανίζονται και οι θιασώτες της κεντρώας στροφής της Ν.Δ., όπως ο έτερος των αντιπροέδρων, Κωστής Χατζηδάκης, η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει εν πολλοίς τη λαιμαργία που έδειξε τον περσινό Ιανουάριο για την εξουσία. Πρέπει, λοιπόν, εμείς να αποφύγουμε την ίδια παγίδα», λένε χαρακτηριστικά τα εν λόγω στελέχη. «Ψυχραιμία και εγκράτεια», συστήνει και ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Μάκης Βορίδης. Αν και έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της άσκησης έντονης κριτικής κατά της κυβέρνησης, ακόμη και στο Προσφυγικό (σ.σ.: πρωτοστάτησε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα), θεωρεί πως, με δεδομένη τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, κάθε βήμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να αναλυθεί σε βάθος χρόνου. «Σε αυτή τη συγκυρία το αίτημα για εκλογές ήταν ό,τι πιο δραστικό μπορούσε να γίνει από την πλευρά μας», τονίζει σε συνομιλητές του.

Οι επόμενες συγκρούσεις

Στη Συγγρού «κυκλώνουν» τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξαχθούν οι επόμενες συγκρούσεις μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, στις οποίες αποδίδεται τεράστια σημασία, τόσο γιατί συμπίπτουν χρονικά με το πλέον κρίσιμο διάστημα στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης όσο και επειδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «γαλάζιων»

επιτελών, θα «εδραιώσουν» την πορεία υπεροχής της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για εξεταστική σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, στη «γαλάζια» ηγετική ομάδα θεωρούν πως «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να απολέσει η κυβέρνηση το μοναδικό επιχείρημα που της έχει απομείνει έναντι του παλαιού δικομματισμού, μετά την κατάρρευση της πολιτικής της».