"Θύελλα"τροπολογιών έρχεται στη Βουλή
<p>Για μια ακόμα φορά στιγματίζεται το κοινοβουλευτικό έργο </p>
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Ένας απίστευτος καταιγισμός τροπολογιών στιγματίζει για μια ακόμα φορά το κοινοβουλευτικό έργο με σωρεία τροπολογιών να κατατίθενται ακόμα και τα μαύρα μεσάνυχτα σε τέσσερα άσχετα νομοσχέδια τα οποία αποτελούν κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών για τις αεροπορικές μεταφορές.Μεταξύ άλλων στην κύρωση συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ για τις αεροπορικές μεταφορές παρεισέφρησε τροπολογία τροπολογία για αποσπάσεις τακτικού προσωπικού της ΕΡΤ σε δημόσιες υπηρεσίες. Η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας επικαλείται ως επιχείρημα «την κάλυψη επιτακτικών αναγκών δημόσιων υπηρεσιών και την ταυτόχρονη καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ», εκτός εάν πίσω από τις λέξεις αποδειχτεί ότι κρύβεται κάτι διαφορετικό.
Στη συμφωνία με το κράτος της Γεωργίας με τροπολογία νομιμοποιούνται δαπάνες για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, καθώς και προγραμματικές συμβάσεις για κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Στο νομοσχέδιο, που αφορά στη συμφωνία με το κράτος της Γεωργίας, κατατέθηκε χθες το απόγευμα τροπολογία, μέσω της οποίας θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες ύψους 380.000 ευρώ και 670.000 ευρώ, που προέκυψαν από 1/5/2015 έως 30/4/2016, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και το Λαύριο αντίστοιχα και καλύφθηκαν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο με άλλη τροπολογία αναγνωρίζονται οι προγραμματικές συμβάσεις στο πλαίσιο των "Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας", για το χρονικό διάστημα «από την ημερομηνία έναρξηςτου έργου που αναφέρεται σε αυτές»."Πλήρης" τροπολογιών είναι και η κύρωση της συμφωνίας με το κράτος της Ιορδανίας. Εκεί έχουν κατατεθεί τρεις τροπολογίες. Η πρώτη ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα αποκατάστασης ζημιών σχετικά με εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014, η δεύτερη αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις άδειες οδήγησης (μετά από προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν για μη ορθή ενσωμάτωση κ εφαρμογή της οδηγίας του 2006), ενώ η τρίτη προβλέπει Δημιουργία Μητρώου Παρόχων Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων, για την οποία είχαμε λάβει επίσης ως χώρα προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τη Μολδαβία, είχε κατατεθεί ήδη τροπολογία για την αναστολή πώλησης «κόκκινων δανείων» σε ξέναfundsέως τις 15 Μαΐου. Μεγάλη συζήτηση όμως προκαλεί και η τροπολογία που έχει κατατεθεί εδώ και μέρες στην κύρωση της διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ με την οποία αλλάζει ο διατάκτης για τις δαπάνες της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τον Πρόεδρό της στον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης.