Την άρση ασυλίας 4 βουλευτών και 1 ευρωβουλευτή ζητούν οι εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τον βουλευτή   του ίδιου κόμματος Χρήστο Μπγιάλα, τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο και τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη  Ζαριανόπουλο.

Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παράβαση του νόμου περί αιγιαλού και παραλίας, καθώς το  2011 με την ιδιότητα του δημάρχου στη θέση  Μάρμαρα (ή Διαλεσκάρι)   των  Σφακίων  του νομού Χανιών επέφερε μεταβολή στην θάλασσα και τον αιγιαλό, καθώς χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής (κτηματική υπηρεσία) κατασκεύασε αυθαίρετη προβλήτα από  μπετόν και πέτρα μήκους 30 μέτρων, πλάτους 1 μέτρου και ύψους 2 μέτρων.

Παράλληλα,    τη  Βουλή    και  η Ευρωβουλή θα αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας των κ.κ. Ζαριανόπουλου – Μηταφίδη, καθώς το 2011 ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να χορηγηθεί άδεια για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων  καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κοινόχρηστο χώρο πεζόδρομου. Με την άδεια που χορηγήθηκε παρεμποδίζεται η πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, κ.λπ.

Κατα του κ. Μπγιάλα  έχει κατατεθεί  μήνυση από  κάτοικο  της των Γρεβενών για εξύβριση και απειλή, σχετικά με  την αποψίλωση ενός χαντακιού. Ο βουλευτής φέρεται να είπε στον συμπατριώτη του: «Είσαι ανώμαλος και κοπέλι. Αν έρθω εκεί θα σε τσιτσιαλίσω, θα σε κάνω λιώμα».

Τέλος, ο Νίκος Μίχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της   ελλιπούς  δήλωσης πόθεν έσχες   του έτους 2013 (που αφορά το 2012), καθώς αναγράφεται μηδενικό εισόδημα. Κατά την δήλωση  υπήρχε αρνητικό εισόδημα, λόγω της ζημιάς που είχε από ατομική επιχείρηση, αλλά κατά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών, δεν έχουν προσκομιστεί επαρκή στοιχεία απόδειξης του τρόπου χρηματοδότησης της οικονομικής ζημιάς.